Karriär

KTH:s rektor: ”Vi har inte alls samma förutsättningar för att ligga i topp internationellt”

Sigbritt Karlsson. Foto: Tobias Ohls
Sigbritt Karlsson. Foto: Tobias Ohls

PODCAST. Sigbritt Karlsson är rektor för KTH – och har en bakgrund som plastforskare. ”Plastpåseskatten är rent av idiotisk”.

Publicerad Uppdaterad

Sigbritt Karlsson är gäst i Ny Tekniks podcast Allt du behöver veta om ny teknik. Hon berättar om campuslivet under coronapandemin, om KTH:s anställda ska gå tillbaka till att flyga mycket igen och om hur det ska gå till att utbilda ingenjörer som ska ha relevanta kunskaper kanske 40 år fram i tiden.

Om sju år, 2027, fyller KTH 200 år. Då är målet att KTH ska vara bland de ledande tekniska lärosätena i Europa.

Kommer KTH att ligga i topp 2027?

–  Visionen ligger fast. Men andra stora lärosäten blir bättre snabbare än vad vi förmår de facto. Många länder har satsat väldigt mycket resurser på sina universitet. Vi har inte alls samma förutsättningar för att bli lika bra som andra. Men det är en väldigt viktig fråga för oss.

KTH har haft en Nobelpristagare, Hannes Alfvén, som fick priset 1970, för 50 år sedan. När får KTH sin nästa Nobelpristagare?

– I någon mening är det viktigt för KTH att få en Nobelpristagare, men det ligger ju inte i vårt uppdrag. Det skulle vara en extrastjärna men det är inget vi jobbar på. Många andra internationella lärosäten lobbar för det här och skickar in till Kungliga vetenskapsakademien, men det gör inte vi på något systematiskt sätt, i alla fall inte från ledningen.

KTH:s forskare har traditionellt rest mycket men det har fått ändras under coronapandemin. Många vittnar om att det går lika bra med att delta digitalt

Är de glada resdagarna över för KTH?

– Ja, det är en väldigt bra fråga. Vi kanske inte ska eller måste resa om vi har en endagskonferens eller bara ett par timmars möte, men vi tror att det fysiska mötet mellan forskare ute i världen är väldigt viktigt. Men det finns ett lärande också i det, att man känner sig trygg med det digitala mötet.

”Plastdebatten har helt kantrat”

Sigbritt Karlsson är civilingenjör i kemiteknik och har forskat om plast. Hon är professor i polymerteknologi. Utifrån den bakgrunden ser hon plast som ett värdefullt och viktigt material.

– Jag tycker att debatten om plast helt har kantrat. Plast kan göras av nästan vilken råvara som helst, och gör stor nytta. Jag tycker inte att man behöver gå till storms mot plasten.

Vad tycker du om plastpåseskatten?

–  Jag tycker den är rent av idiotisk. Det är ett exempel på när man silar mygg och sväljer elefanter. Det är en helt missriktad insats.

Lyssna på avsnittet och hör mer om plast, om framtidens ingenjörsutbildningar, om hur avhoppen från utbildningarna ska minska och varför de tekniska lärosätenas rektorer är rätt osynliga i debatten.

Prenumerera på Ny Tekniks podcast?

Prenumerera genom att följa länkarna nedan till den plattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts