Karriär

KTH: Ge beröm och sprid kärlek

Näthatet behöver positiva motkrafter. Det tycker KTH och drar i gång ett kärleksprojekt på Facebook.

Publicerad

Det är framförallt den senaste tidens näthatsdebatt som har föranlett kärlekskampanjen. The Booster Project är en Facebook-applikation, som medlemmarna kan använda för att hjälpa sina kompisar att tro mer på sig själva. Man svarar på 20 olika positiva omdömen om kompisen. Resultaten summeras till en av fem olika personlighetstyper: idealisten, idesprutan, klippan, problemlösaren, trivselcoachen. På så vis får kompisen veta vilka egenskaper som Facebook-vännen uppskattar.

- Det är vårt inlägg i debatten. Vi vill sprida glädje och kärlek på nätet, säger Annifrid Pålsson, gruppchef på KTHs studentrekrytering.

Utöver att stärka ungdomars tro på sin förmåga är tanken att de ska få upp ögonen för KTH och vilka utbildningar där som skulle passa. Alla egenskaperna har man nytta av i ingenjörsyrket.

- Det här är ett av många sätt att få till en mer nyanserad och diversifierad bild av vad en ingenjör är. Tyvärr finns det fortfarande många trista fördomar om den typiska ingenjören, säger Annifrid Pålsson.

The Booster Project är inspirerat av karriärnätverket Linkedins beröm–funktion, endorsement. Applikationen har utformats tillsammans med psykologen Jenny Rickardson på Psykologifabriken, som berättar hon varför det är positiv feedback är så bra.

- Positiv feedback gör att vi mår bättre, samarbetar bättre och vågar mer, säger hon i en film på KTH:s sajt.

Kampanjen riktar sig till gymnasieungdomar och lanseras inför vårens ansökan till högskolestudier. Men tanken är att behålla och utveckla projektet.