Karriär

Kortvarig effekt även av lång semester

Eftersom sommaren är så kort kan det vara bra med en sammanhängande semester, anser expert på Stressforskningsinstitutet. Foto: Colourbox
Constanze Leineweber Foto: Jorun Kugelberg

Den svenska sommaren är så kort att vi alla behöver en lång sommarsemester. Det anser Constanze Leineweber på Stressforskningsinstitutet.

Publicerad

- Man kan inte säga att en lång semester är bättre än flera korta eller vice versa. Det finns alldeles för lite forskning, säger Constanze Leineweber, som driver ett forskningsprojekt på Stressforskningsinstitutet om hur konflikten mellan arbete och privatliv påverkar hälsan.

Det finns forskningsstudier som visar att effekten på välbefinnandet försvinner inom en vecka tillbaka på jobbet, hur lång semester man än har haft.

- Det skulle möjligtvis tala för att flera korta semestrar är bättre än en lång. Samtidigt är det så kort sommar i Sverige att det kan vara viktigt ändå med en lång sammanhängande sommarsemester, säger Constanze Leineweber. Som naturaliserad svensk är det självklart för henne att ta sommarledigt så länge som möjligt.

Det handlar också om kultur, att göra som andra gör.

- I Tyskland är ingen ledig mer än högst tre veckor. En amerikansk kollega till mig blir rastlös efter en vecka, där har de ingen lagstadgad semester alls. Själv tror jag på lång ledighet, så att man verkligen kan koppla av, utan krav.

Eftersom Sverige ändå är "stängt" på sommaren, kan man lika gärna dra ur alla kontakter till jobbet och plikterna, tycker hon.

En studie visar att fysisk aktivitet under semestern ökar välbefinnandet.

- Men mest utslag gav att du gör det du vill göra. De som själva har styrt över semesterns innehåll upplever starkast att de har återhämtat sig, säger Constanze Leineweber.

Hon poängterar hur viktigt det är att inte ha för höga förväntningar på semestern. Om man tror att man ska göra allt man inte orkat och hunnit under året kan semestern bli rena stressfaktorn i sig.

Det är inte ovanligt att man blir sjuk, när semestern väl har börjat. Det finns en teori att det beror på att långvarig stress sliter på kroppen och försämrar immunförsvaret så att man blir mer mottaglig för smitta, när man väl slappnar av.

Sannolikt sjunker kroppens stresshormon på semestern. Dock finns ingen forskning kring vad som händer fysiologiskt i kroppen när man är ledig. Vem skulle vilja komma och lämna blodprov en gång i veckan? frågar Constanze Leineweber retoriskt.

- Man kanske skulle följa med som forskare till något intressant resmål…

Semesterfakta

En internationell konvention i semesterfrågan antogs 1936. Två år senare fick alla arbetstagare i Sverige rätt till två veckors betald semester

Semestern förlängdes till tre veckor 1951, fyra veckor 1963, fem veckor 1977. Fyra veckor bör förläggas sammanhängande under sommarmånaderna, enligt semesterlagen

För EU gäller att alla anställda har rätt till minst fyra veckors betald semester, enligt ett direktiv från 1993.

Källa: Nationalencyklopedin