Karriär

Karriärrådet: Så skaffar du dig bättre koll på dig själv

Fyra råd hur du ska få bättre självbild. Foto: Jacob Lund / Alamy
Fyra råd hur du ska få bättre självbild. Foto: Jacob Lund / Alamy

Feedback på jobbet handlar ofta om arbetet vi utför. Det är inte lika vanligt att få höra hur vi uppfattas som personer även om det är minst lika viktigt. Att ha en oklar självbild och inte vara medveten om sina signaler till omgivningen hämmar karriären.

Publicerad

Att ta reda på hur du uppfattas av omgivningen går att råda bot på med några enkla tips, skriver tidningen Harvard Business Review. Allt som krävs är ett par välformulerade frågor till ett fåtal nyckelpersoner.

Välj ut fem personer som träffar dig ofta i jobbsituationer: din chef, chefens chef, personer du rapporterar till, rapporter, kollegor eller till och med tidigare kollegor. Det ska vara personer som du vet är ärliga och raka, och känner de dig ur flera aspekter både på jobbet och privat är det ännu bättre.

Be om ett personligt möte

Var tydlig med att det som sägs stannar mellan er och att du samlar in feedback från flera personer. Ställ helst frågan om mötet ansikte mot ansikte eftersom det ökar chansen att personen vill delta.

Ställ två frågor

Under mötet, ställ två enkla frågor: Vad är den allmänna uppfattningen om mig? Vad kan jag göra annorlunda för att på bästa sätt påverka min karriär positivt?

Förmodligen får du svar som är alltifrån verkliga ögonöppnare till vaga svar som mest förvirrar. Får du återkoppling som bara handlar om jobb eller specifika projekt, framför att du uppskattar personens feedback men att du vill vidga perspektivet till den allmänna uppfattningen om dig som ledare/kollega/person.

Bemästra din reaktion

Motstå frestelsen att förklara dig, försvara dig eller visa besvikelse. De du talar med kommer att försöka tolka hur du tar emot deras feedback. Hur bra feedback du får beror på hur bekväm du är med att ta emot den. Be om detaljer eller exempel om du behöver. Och avsluta med ett uppriktigt tack.

Ta till dig

När mötena är avslutade, försök att se mönster i det som sagts om dig. Är det i linje med din egen uppfattning är det bra, annars är det dags att ändra ditt beteende.