Karriär

”Jag hoppas få en högre tjänst inom akademin”

Anna Ström ska bland annat använda Vinnmer-pengarna till att utveckla sin ledarskapsförmåga. Foto: Unilever
Anna Ström ska bland annat använda Vinnmer-pengarna till att utveckla sin ledarskapsförmåga. Foto: Unilever

– Jag längtade tillbaka till akademin. Det säger Anna Ström, som återvänder till Chalmers efter tolv år i utlandet,

Publicerad

Efter ett teknologår i Frankrike, en doktorsexamen på Irland och sju år på Unilever i England och Holland, är hon nu redo att flytta hem till Göteborg.

Anna Ström har visserligen varit forskare på Unilever, men hon vill ha den grund i forskningen som finns inom akademin, som dessutom är friare än i ett företag.

Hon ska ingå i ett kompetenscentrum kring mjuka biomaterial, som Chalmers, Lunds universitet och ett antal företag i Göteborgsområdet har bildat. Anna Ström ska framförallt studera flöde och diffusion av vätska i polyelektrolyta geler. Tillämpningen kan bli inom livsmedel, kosmetik eller läkemedel.

Det är ytterligare två saker hon ska göra för sina Vinnmer-pengar.

  • Vara med och ta fram nya strategier för projektet. Till exempel utöka samarbetet med andra europeiska länder och få in EU-pengar
  • Utveckla sin ledarskapsförmåga.

– Jag hoppas att jag ska få en högre tjänst inom akademin eller som forskningsledare inom industrin efter det här.

Anna Ström tycker att Vinnovas strategi är klok. Ingen kan påstå att dessa högt kvalificerade disputerade forskare får pengarna bara för att de är kvinnor.

– Vinnovas mått på att lyckas är att det blir fler kvinnliga professorer och forskningsledare inom industrin. Då måste de tro på att vi kan meritera oss.Elisabeth Vene