Karriär
”Jag har haft sådan jäkla tur”
Ulf Lindé, 52, gick hem från Ericsson för sista gången vid årsskiftet. Förra veckan började han sitt nya jobb, efter nio månaders arbetslöshet.
Ulf Lindé var en av många som tog erbjudandet om avgångsvederlag när Ericsson i höstas varslade om uppsägningar. I bagaget hade han elva år inom bolaget. Ulf Lindé har ett digert cv. Han är elkraftingenjör och har jobbat för både ABB och ÅF som chef, med elkraft och med inköp.
– Jag hade egentligen redan börjat se mig om efter något annat innan varslet kom. Som snart 52-åring insåg jag att jag måste röra på mig om jag skulle hinna med ett byte till, säger han.
Hans sista dag på Ericsson var den 1 januari men tack vare överenskommelsen fick han månadslön utbetalt ett halvår till och därefter en klumpsumma. Det gjorde att han aldrig oroade sig speciellt mycket för sin och familjens försörjning.
Vad var din bild av arbetsmarknaden för ingenjörer över 50 år?
– Jag har hört att det blir svårare efter 50. Men jag har mitt ursprung i ett skrå som är rätt anorektiskt. Det finns ingen större tillväxt underifrån, även om det förändrats lite de senare åren eftersom elkraft fått miljöprägel. Jag har personligen också haft inköp, ledarskap och elteknik som tre ben att stå på. Jag var inte orolig för att inte hitta något jobb, men däremot för att inte hitta det jobb jag ville ha, säger han.
Eftersom han har lång erfarenhet från konsultbranschen såg han det som en framkomlig väg att starta eget. Sin arbetslöshet inledde han därför med att registrera en firma. Men han var lite sliten efter åren på Ericsson och inte jättesugen på att behöva dra igång en verksamhet direkt. Hans mål var i stället av att hitta en tjänst på ett statligt verk, bland annat för känslan av direkt samhällsnytta.
Om det inte har gett utdelning framåt hösten kanske det får bli konsultande ändå, tänkte han.
Hans coach på Trygghetsrådet rådde honom att ha is i magen.
– Jag gick dit efter ett par månader och började då känna att det inte hände någonting i jobbsökandet. Men min coach tyckte att min plan var bra.
Trots att han höll sig aktiv och nätverkade tog det ett tag att hitta rätt. Han sökte totalt fem jobb och blev kallad till intervju några gånger. I juni blev han kallad till Svenska kraftnät för en tjänst som egentligen var avsedd för en yngre person på tillväxt.
– Min nuvarande chef sa att hon tyckte att hon varit tydlig med att hon sökte en junior person, säger han och skrattar.
Men det visade sig att chefen hade en annan tjänst som hon ännu inte hittat någon lämplig person till: Rollen som kategoriansvarig för luftledningar, på inköpssidan.
– Jag har haft sådan jäkla tur, det här var precis det jag ville ha, säger han och berättar att han under första veckan överraskats positivt av den vänliga och inkluderande stämningen hos den nya arbetsgivaren.
Han medger att hans tid som arbetssökande har varit lättsam men konstaterar att det gått upp och ner i perioder.
– Vid en ideal situation hade jag känt till det här jobbet i mars. Då hade jag kunnat slappna av mer, säger han.
Har du några råd till den som befinner sig i samma situation som du var i?
– Ja, att ha en plan A som man utgår från och en plan B att verkställa vid ett visst tillfälle om plan A inte fungerat, säger han.