Karriär

Intervjufrågan som kan skilja dig från mängden

Vad vill en rekryterare veta, utan att fråga direkt?
Vad vill en rekryterare veta, utan att fråga direkt?

Under en jobbintervju kommer du troligen att få frågan berätta lite om dig själv. Ett genomtänkt längre svar kan avgöra om jobbet blir ditt.

Publicerad

Frågan är ett sätt för rekryterare att bedöma din kommunikationsförmåga och höra mer om höjdpunkterna i din karriär. Joseph Liu, talare och personlig varumärkeskonsult, skriver i en artikel i Fast Company att du inte bör rusa förbi frågan alltför snabbt. Här är skälen:

Ditt cv berättar inte allt

Chefer ställer frågan eftersom de vill förstå om dina yrkeskunskaper och prestationer stämmer överens med den roll du intervjuas för. Ta dig tid att berätta om åtminstone en prestation från varje tidigare viktig roll för att visa dina färdigheter. Tre-fyra minuter är lagom tid för att besvara frågan, enligt artikeln i Fast Company.

Ett längre svar visar motivationen bakom karriärbeslut

Chefer vill veta vad du har gjort i din tidigare karriär, men också förstå varför. Frågan ger en möjlighet att koppla ihop motivation med tidigare erfarenhet. Här räcker inte en minut om du ska lyfta fram mål och skälen bakom dina karriärval, och varför du nu vill ta nästa steg.

Du kan påverka intervjuns inriktning

Intervjuaren har inte alltid lagt ner mycket tid på att studera ditt cv, och frågan blir därför en påminnelse om vem du är. Berätta därför tydligt om de roller och prestationer som du vill att intervjuaren ska komma ihåg. Detta hjälper till att forma uppföljningsfrågor som fokuserar på de erfarenheter du vill att intervjuaren ska minnas.

Det är en möjlighet att sticka ut

Erfarna rekryterare vet att de flesta kandidater inte kan ge ett längre svar som håller kvar lyssnarens uppmärksamhet, och att många därför väljer ett kortare svar. Chefer som anställer vet också att bara de mest förberedda kandidaterna kommer att välja den tuffare strategin. För att sticka ut krävs alltså att du väljer ett längre, men mer tankeväckande svar. Att våga ta risker lönar sig ofta.