Karriär

”Inte tillräcklig erfarenhet”

Stina Tang läser Teknik och hållbar utveckling på KTH. Dessutom har hon en examen i Industriell ekonomi. När hon sökt jobb har hon ofta fått kommentaren att hon har för lite arbetserfarenhet. Foto: Christian Rhen
Stina Tang läser Teknik och hållbar utveckling på KTH. Dessutom har hon en examen i Industriell ekonomi. När hon sökt jobb har hon ofta fått kommentaren att hon har för lite arbetserfarenhet. Foto: Christian Rhen

Teknikföretag skriker efter ingenjörer. Gärna kvinnliga ingenjörer. – Men ofta säger de bara det. Och gör något helt annat, säger Stina Tang, student på KTH.

Publicerad

Under eventet Min Ingenjörskarriär stod kvinnliga ingenjörer i fokus. Flera arbetsgivare var på plats för att locka medarbetare till branscher där kvinnor är i minoritet.

En viktig fråga handlade om drivkraften att bli chef. Och chefens roll för att skapa ett välkomnande klimat. På plats fanns det kritiska röster.

– Förr i tiden blev teknikkunniga personer chefer inom teknikföretag. Men jag anser att idag krävs det fler kompetenser, som en förmåga att lyfta fram andra medarbetares potential, och skapa en bra kultur, till exempel. Det handlar om att ha kompetens inom HR. Många företag säger att de är duktiga på det men jag har många gånger stött på motsatsen, sade Stina Tang, som studerar Teknik och hållbar utveckling på KTH, samtidigt som hon jobbar som konsult för Semcon.

Hon har utöver den nuvarande utbildningen studerat Industriell ekonomi på KTH. Efter examen stötte hon dock på problem.

– Det är en chefsutbildning. Den innehåller det som företag efterfrågar, men på arbetsintervjuer sade flera företag att jag måste ha tio års teknisk erfarenhet först.

Att hon är kvinna har också spelat roll.

– En arbetsgivare sade att de tagit en kille istället eftersom han skulle kommunicera bättre med killarna på golvet. Det var bara ett par år sedan och jag tappade hakan, sade Stina Tang.

Istället för att jobba ihop tio års teknisk erfarenhet tar hon nu en dubbel examina med målet att få jobba som chef.

– Jag är exakt det företagen säger att de vill ha, men det är viktigt att de inte bara säger saker, utan vågar anställa unga kvinnor också, säger hon.