Karriär

Ingenjör stoppades av USA-regler

Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå / Pixabay
Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå / Pixabay

En svensk Ericssoningenjör fick inte gå ombord på planet till USA, trots tioårigt visum. Men få svenska storföretag vill kommentera de nya inresereglerna.

Publicerad

På Ericsson finns ingen bedömning av hur inreseförbudet i USA kan påverka företaget.

– Som exportföretag med liten hemmamarknad och med verksamhet i 180 länder är internationella affärer och fri rörlighet viktiga principer. Det är dock för tidigt att spekulera i vad den nya administrationens beslut kommer att betyda, säger Minako Nakatsuma Olofzon, Ericssons pressavdelning.

Företaget har identifierat att det finns 13 personer, baserade i USA, som har medborgarskap i något av de sju länder som berörs av förbudet. Men om de blir tvungna att lämna USA, eller om de påverkas på annat sätt, är oklart än så länge för Ericsson.

På måndagen nekades Ericssoningenjören Zilwan Mahmod att gå ombord för att flyga till USA, när han bytte plan i Köpenhamn. Skälet uppgavs vara de nya, striktare inresereglerna i USA som personer från Irak, Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien berörs av.

Zilwan Mahmod är född i irakiska delen av Kurdistan, men är svensk medborgare och har bott i Sverige sedan 1982, berättar han för tidningen Ingenjören. Eftersom han i sitt arbete med Ericssons 5g-utveckling ofta reser till USA har han ett tioårigt visum. Men det hjälper inte.

Läs mer:

– Vad är det här för galenskap, tänkte jag, det är som en dålig science fiction-film, om en protektionistisk och intolerant framtid. Men det går inte att göra något. Mitt amerikanska visum gäller inte längre, säger Zilwan Mahmod till Ingenjören.

Enligt tidningen har fler i Zilwan Mahmods grupp drabbats. Men på Ericssons huvudkontor i Kista finns inga uppgifter om hur många anställda hittills som har fått ändra sina resplaner till USA.

– Vi vet att det inte är någon som har blivit strandsatt eller hemskickad från USA, säger Minako Nakatsuma Olofzon.

Björn Jeffrey är vd för det tidigare Bonnierägda spelföretaget Toca Boca, som har sitt huvudkontor i San Francisco. I ett långt uttalande på företagets hemsida och Facebooksida tar Björn Jeffrey starkt ställning mot inreseförbudet. "Jag är själv en invandrare i USA. Jag kom från ett fredligt land och har möjlighet att återvända när jag vill. Många andra invandrare har inte den lyxen. För mig är en styrka i USA den inkluderande synen på nationalitet – du kan ha fötts i ett annat land, ha en annan bakgrund eller politiska åsikter som är i opposition, men du är fortfarande en amerikan.”

Att förbjuda människor inresa på grund av deras tro, nationalitet eller etniska bakgrund är oacceptabelt, skriver han in inlägget.

Ny Teknik har ringt runt till flera stora teknik- och läkemedelsföretag i Sverige, men inte på något finns uppgifter samlat om hur USA:s nya regler påverkar deras verksamhet. Den enda kommentaren är att man inte vill kommentera.

– Vi avböjer att lämna någon kommentar, säger Annika Bjerstaf, pressansvarig på Volvo Cars.