Karriär

Ingenjör – så mycket tjänar du

Patrik Nilsson

Det lönar sig att jobba privat. Och att byta jobb. Det visar Sveriges Ingenjörers nya lönestatistik.

Publicerad

Medellönen för civilingenjörer inom den privata sektorn ligger på 48 000 kronor. Det visar den senaste lönestatistiken som Sveriges Ingenjörer publicerade igår.

Statistiken visar att offentliganställda ingenjörer visserligen ökat sina medellöner de senaste åren, men att de fortfarande ligger långt efter ingenjörslönerna i den privata sektorn.

Medellönen för en civilingenjör i den offentliga sektorn ligger på 41 000 kronor.

– Statistiken visar också att ingångslönen är viktig för löneutvecklingen. De som börjar ett jobb på en låg lön har svårt att få upp lönen, säger Patrik Nilsson, utredningschef på Sveriges Ingenjörer.

Ett trick för att öka sin lön tycks vara att byta jobb. Den som bytt arbetsgivare får en genomsnittlig löneförhöjning på cirka 10,6 procent mot 4,6 procent för dem som stannat kvar. Löneökningen för de som bytt arbetsgivare är därmed mer än dubbelt så stor.

– Det är inte ovanligt med så stora skillnader. Det lönar sig att byta jobb helt enkelt, och då inte bara lönemässigt. Även karriärmässigt utvecklas man generellt mer om man byter jobb ibland och inte stannar kvar, säger han.

Sveriges Ingenjörer konstaterar också att den ekonomiska avkastningen av att ha satsat på en högre akademisk utbildning är mycket låg i Sverige vid en internationell jämförelse.

Vad menar ni med det?

– Jämfört med många andra länder tar det lång tid för ingenjörer att få pengarna tillbaka för den obetalda studietiden. Vi anser att detta är problematiskt eftersom det ska löna sig att skaffa sig en akademisk utbildning, men också att ta ett större ansvar och utföra ett bra jobb. Man kan säga att vi tror på rättvisa löneskillnader.

I statistiken framkommer det även att löneutvecklingen oftast är hög i början av karriären för att sedan plana ut med stigande ålder.

Är detta ett problem?

– Det kan vara ett tecken på att arbetsgivare inte ser utvecklingspotential i äldre medarbetare. Det kan också indikera att äldre medarbetare, av olika anledningar är mindre rörliga på arbetsmarknaden vilket som sagt påverkar löneutvecklingen.

Statistikunderlag

    2012 2011 2010
Civilingenjör Privat 48 000 47 000 46 000
  Offentlig 41 000 40 000 40 000
Högskoleingenjör Privat 38 000 36 000 35 000
  Offentlig 34 000 32 000 31 000

Lönestatistiken grundar sig på den årliga löneenkäten bland Sveriges Ingenjörers yrkesverksamma medlemmar. 2012 års statistik avser lönen i september 2012.

Svarsfrekvensen på löneenkäten var 67 procent vilket motsvarar drygt 66 400 enkätsvar.