Karriär

Hur känns det i dag...

Emma Olofsson Foto: KTH

... Emma Olofsson, 26, vinnare av KTH:s pris FFLA, Future Female Leader Award?

Publicerad

- Det känns jättebra, jag tror inte att jag har hunnit smälta det ännu. Det var helt oväntat och därför extra roligt.

Hade du föreberett tacktalet till prisutdelningen igår kväll på Grand Hôtel?

- Nej, jag tänkte inte i de banorna, det var en total överraskning.

Vari består priset?

- Jag får välja tre trainee-program bland de åtta partnerföretagen (Astra Zeneca, Electrolux, Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania, Skanska, Teliasonera). Det är ett otroligt fint pris att få sätta ihop sitt eget traineeprogram. Jag tror att det finns möjligheter att kombinera många olika funktioner på olika nivåer få en verkligt bra inblick i alla tre affärsverksamheterna.

Vad händer nu?

- Jag att avsluta mitt examensarbete som löper fram till mitten på juni. Parallellt kommer jag att träffa alla partnerföretagen och diskutera möjligheter och konkreta placeringar som skulle kunna tänkas vara aktuella. Sedan funderar jag och gör ett val. Tanken är att jag börjar till hösten.

Vad tycker du om en tävling som går ut på att lyfta fram kvinnliga ledartalanger?

- FFLA är ett jättebra initiativ för att lyfta fram kvinnligt ledarskap, men framförallt för att motivera yngre tjejer att söka till KTH. Tävlingen startades ursprungligen av två tjejer som gick industriell ekonomi på KTH, samma som jag går. Det är väldigt kul och motiverande, alla finalister har kontakt med varandra och bygger upp ett nätverk för att stötta och pushar och tipsa varandra. Jag ser fram emot att bli del i nätverket.

Hur ser du på din roll som ambassadör för KTH?

- Den rollen är väldigt viktig. Om uppmärksamheten kring FFLA kan få fler gymnasietjejer att välja KTH har det fyllt sin funktion. Det vore kul att aktivt göra en insats, som ryms inom ramen för programmet.

- Det finns också ett nystartat mentorskapsprogram som jag gärna vill engagera mig i, Pepp! Min klasskompis Edit Wallin (en av årets FFLA-kandidater) har grundat nätverket, som går ut på att KTH-tjejer är mentorer för gymnasietjejer.

Hur hamnade du själv på KTH?

- Jag har varit intresserad av den utbildning som jag går i dag, industriell ekonomi med inriktning på energisystem ända sedan gymnasiet. Egentligen för att den är en kombination av olika teknik-, ledarskaps- och ekonomiområden. Jag tycker det är jätteroligt med energifrågor. Behovet av effektivisering och optimering är något som återkommer i alla branscher. Det är komplexa frågor som involverar mycket hållbarhetstänk, långsiktiga högtekniska lösningar, liksom ekonomi och politik.

Vilket är ditt drömjobb?

- En position där jag ständigt får utvecklas tack vare varierande arbetsuppgifter, gärna i projektbaserad verksamhet på ett företag med en härlig företagskultur.

Hur föreställer du dig denna härliga företagskultur?

- Relationen till arbetskamrater, chefer och externa kunder är otroligt viktig för att jag ska vakna på morgonen och tycka att det är roligt att gå till jobbet. Kulturen speglas förstås mycket av företagets värderingar, som måste matcha med min egna. Jag tycker det är härligt när det är ganska högt i tak, att alla blir hörda och sedda, att man kan kommunicera bra med alla oavsett position. Och framförallt att det finns ett gemytligt klimat, där man inte pratar bara jobb på lunchen utan också om vad längdskidåkning och vad man ska göra på helgen.

Du har ett förflutet som längdskidåkare, svensk mästare i skidorientering och medaljer från junior-VM. Hur gick det på Vasaloppet i söndags?

- Det gick jättebra, jag åkte tillsammans med min mamma.

Har du åkt förut?

- Nej faktiskt inte, trots att jag bodde i Mora i fyra år och gick riksskidgymnasiet.