Karriär

Hon vill förbättra jämställdheten inom techbranschen – belönas nu av kungen

Kungen belönar Frida Caballeros kamp mot könsskillnader i Tech-branschen. Foto: Stiftelsen Ungt Ledarskap
Kungen belönar Frida Caballeros kamp mot könsskillnader i Tech-branschen. Foto: Stiftelsen Ungt Ledarskap

Frida Caballero vill få fler tjejer att söka tekniska utbildningar och minska könsskillnaderna inom techbranschen. Nu belönas hon med det kungliga stipendiet Kompassrosen.

Publicerad

Frida Caballero, 24 år, går civilingenjörsprogrammet i flyg- och rymdsystem vid Mälardalens högskola och är certifierad normingenjör. Hon är även medgrundare av Girls in Tech och föreläser om jämställdhetsfrågor på skolor och företag. Nu tilldelas hon kungens stipendium Kompassrosen för sitt inspirerande ledarskap.

I ett pressmeddelande berättar hon att hennes mål är att få fler tjejer att upptäcka, våga söka och se möjligheterna med ingenjörsyrket.

− Jag vill bidra till att ta fram en mer könsneutral bild av yrket. Jag lärde mig att programmera i gymnasiet och trots att jag ägde min första egna dator först i 20-årsåldern blev programmering min starka sida, det får mig att vilja stötta och peppa tjejer att klara stegen in i kodens värld. Den enda fördomen som stämmer om teknik är att det finns alldeles för få tjejer, främst invandrartjejer, säger Frida Caballero.

Framöver vill hon fortsätta att undersöka och utveckla normer, men också använda sin förmåga att påverka andra för att nå mål.

− Jag vill få fler att jobba med innovation, jämställdhet och hållbarhet och jag vill skapa nyfikenhet för teknik och hur den kan användas för att förbättra människors livskvalitet, bland annat med hjälp av fysik, rymdteknik och AI, säger Frida Caballero.

Kompassrosen delas årligen ut av stiftelsen Ungt ledarskap. Stipendiet är på 50 000 kronor som ska användas för att fortsätta utveckla ledarskapet.