Karriär

Här är ministrarnas utbildning

Bredd på bakgrunden hos de nya ministrarna Mehmet Kaplan, Stefan Löfven, Åsa Romson, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan. Foto: Regeringen
Bredd på bakgrunden hos de nya ministrarna Mehmet Kaplan, Stefan Löfven, Åsa Romson, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan. Foto: Regeringen

En har läst på KTH men inte tagit examen. Två andra har fleråriga studier på Umeå universitet. Ny Teknik har tittat på ministrarnas utbildning.

Publicerad

Humaniora, naturvetenskap och juridik. Det är några av ämnesområdena som Sveriges nya ministrar har i sina utbildningsbagage. Ny Teknik har valt att titta på några av de ministrar som har teknikberöringar på sina arbetsbord.

Både energiminister Ibrahim Baylan och statsminister Stefan Löfven har studerat på Umeå universitet. Stefan Löfven studerade där på sociala linjen 1978-79. I ett pressmeddelande från skolan berättar Lennart Nygren, professor vid institutionen för socialt arbete, om sin gamla student:

- Jag jobbade som lärare på den tiden och hade Stefan Löfven som student på en av kurserna under första året på socionomutbildningen. Även om jag hade många studenter på den tiden, minns jag Stefan. Han var en väldigt nyfiken och intresserad person som ville diskutera samhällsfrågor.

Ibrahim Baylan läste förvaltningslinjen och politices magisterprogrammet mellan 1993 och 1997. Hans huvudämne var nationalekonomi. När han utnämndes till partisekreterare för Socialdemokraterna 2009, sade han i en intervju med Umeå universitet att studierna gett honom självförtroende och insikter om hans starka och svaga sidor. Ibrahim Baylan var dessutom aktiv som ordförande i studentkåren 1997-98.

Mehmet Kaplan, vår nya bostads- och stadsutvecklingsminister med ansvar för it-frågor, har en bakgrund på KTH. 1992 påbörjade han Lantmäteriprogrammet, men tog aldrig examen. I en intervju med Fastighetsvärlden uppgav han att det berodde på två saker: Hans engagemang i den ideella sektorn samt jobb på McDonalds. Han gjorde dock sin praktik vid stadsplaneringskontoret i Istanbul.

En som tog examen är närings- och innovationsminister Mikael Damberg. År 2000 blev han klar med sin utbildning på Stockholms universitet. Han hade då läst Förvaltningslinjen, 140 poäng.

Slutligen en minister med en mångsidig utbildningsbakgrund: Klimat- och miljöminister Åsa Romson. Efter att ha tagit examen från den praktiska teaterutbildningen på Södra Latins gymnasium, påbörjade hon radiostudier på Kulturama. 1991-94 tog hon en fil.kand. med svenska som huvudämne på Stockholms universitet. Därefter ändrade hon inriktning och började 1996 på Juristlinjen på samma universitet. Hon blev klar 2001. För några år sedan doktorerade hon även i miljörätt vid Stockholm universitet, vilket saknas i det cv som regeringen publicerat.

Gilla Ny Teknik på Facebook