Karriär

Här är landets bästa

tekniska högskola

Här är ett glädjebesked för Sveriges tekniska högskolor. När Handelskammaren listar landets bästa lärosäten rankas KTH och Chalmers som två av de fem bästa. – Överlag är resultaten för de tekniska högskolorna positiva, säger undersökningens projektledare, Maria Tingroth till Nyteknik.se

Publicerad

Landets tekniska högskolor håller håller hög kvalité – i alla fall enligt en undersökning av Handelskammaren. När företaget rankar landets högskolor listas KTH och Chalmers som två av landets fem bästa. Maria Tingroth, projektledare för undersökningen, vet varför.

– Nyckeln till framgång är att fokusera på det man är bra på. Högskolor med tydliga inriktningar har höga resultat i vår undersökning. Samtidigt är det viktigt att ha breda högskolor som till exempel Uppsala universitet, säger Tingroth.

Chalmers listades som den bästa tekniska högskolan i undersökningen med sin fjärdeplacering, tätt följd av KTH som slutade femma. Men det är inte bara de tekniska högskolorna i Stockholm och Göteborg som fick bra resultat.

– Blekinge tekniska högskola har gjort en otrolig resa. 2006 låg de 27:a, 2007 på 19:e plats och nu är de landets 15:e bästa högskola, säger Tingroth.

Handelskammaren har även noterat ett annat mönster. Samtliga lärosäten som inte drivs av staten är bland de tio bästa. Chalmers och Högskolan i Jönköping – som är stiftelser – rankas nämligen som femma, respektive åtta.   Privatägda Handelshögskolan slutade tvåa.

– Självständighet gynnar kvalité. När högskolorna själva får bestämma över ekonomi och rekrytering går det bra, säger Tingroth.

Så här gick undersökningen till:

1. Karolinska institutet (1) 139

2. Handelshögskolan i Stockholm (3) 129

3. Sveriges lantbruksuniversitet (2) 126

4. Chalmers Tekniska högskola (5) 118

5. Kungliga tekniska högskolan (4) 115

6. Uppsala universitet (7) 113

7. Lunds universitet (6) 110

8. Linköpings universitet (8) 105

9. Umeå universitet (9) 99

10. Högskolan i Jönköping (11) 96

11. Göteborgs universitet (14) 94

12. Luleå tekniska universitet (10) 94

13. Stockholms universitet (15) 94

14. Växjö universitet (12) 93

15. Blekinge tekniska högskola (19) 90

Kolumnen anger lärosäte, förra årets placering samt högskolans resultatvärde.

Den statistiska modell som Högskolerankingen bygger på mäter varje lärosäte på åtta områden. De statistiska uppgifter som årets Högskoleranking bygger på är från 2008.

1. Effektivitet i grundutbildning

2. Studentattraktivitet

3. Pedagogiska resurser

4. Lärarkvalifikationer

5. Internationellt utbyte

6. Attraktiv forskning för företag

7. Effektivitet i forskarutbildning

8. Forskningsproduktivitet

Resultatet för varje område vägs sedan samman till ett värde för hela lärosätet. Modellen relaterar därefter lärosätena till riket som helhet, vilket ges indexvärde 100. Eftersom alla lärosäten relateras på samma sätt, genererar modellen en rangordning mellan högskolorna och universiteten i riket. Mätningarna har gjorts sedan 2002, vilket gör det möjligt att följa utvecklingen på varje lärosäte för perioden 2002-2008. Data till modellen kommer nästan uteslutande från officiell statistik som alla har tillgång till. De statistiska uppgifterna kommer framför allt från Högskoleverket och Verket för högskoleservice. Data om antal publicerade vetenskapliga artiklar har sammanställts av Danmarks Tekniska Universitets Promotion Centre.

Källa: Handelskammaren.