Karriär

Här är kraven ingenjörerna ställer på rekryterare

Rapporten visar att tech-kandidaterna bland annat vill ha en snabb rekryteringsprocess. Foto: Oredia / Patrice Lucenet
Rapporten visar att tech-kandidaterna bland annat vill ha en snabb rekryteringsprocess. Foto: Oredia / Patrice Lucenet

Snabba besked och löpande återkoppling. Det är några förväntningar som jobbkandidater inom teknikbranschen har på chefer när de söker jobb, visar en ny rapport.

Publicerad

Rekryteringsföretaget TNG Tech har undersökt vad arbetssökande tekniker och ingenjörer förväntar sig från chefer som ansvarar för rekrytering.

Rapporten visar att tech-kandidaterna vill ha en snabb rekryteringsprocess. Nästan nio av tio tillfrågade i undersökningen vill få besked så snart som möjligt om de inte är aktuella för jobbet de sökt. Det framkommer också att 86 procent upplever att rekrytering ofta, eller alltid, tar för lång tid. En majoritet vill också ha insyn i hur rekryteringsprocessen framskrider.

− Arbetssökande inom teknik och industri förväntar sig idag en transparent process med snabb återkoppling från det rekryterande företaget. Med tanke på rådande kompetensbrist är det därmed viktigare än någonsin att chefer prioriterar sin rekrytering och ger kandidater det bemötande de förväntar sig. Annars riskerar man att tappa dem, i värsta fall till en konkurrent, säger Pär Johansson, affärsområdesansvarig för TNG Tech i ett pressmeddelande.

I den digitala enkätundersökningen som genomfördes under våren 2019 deltog 1 578 anonyma arbetssökande inom teknik, industri, produktion, logistik och inköp. Enkäterna besvarades på plattformar som exempelvis Careerbuilder, Blocket Jobb, Linkedin och Arbetsförmedlingen.

Fler siffror ur undersökningen: 88 procent söker gärna jobb där ansökningarna hanteras fördomsfritt, objektivt och anonymt.

64 procent vill ha insyn i allt som sker i processen och hanteringen av deras ansökan. 56 procent uppger att de varit med om att chefen inte varit påläst om deras cv under anställningsintervjun.