Karriär

Hallå där…

Anna Sporre Foto: Discovery
Anna Sporre Foto: Discovery

… Anna Sporre, som läser fjärde året till civilingenjör i miljö- och vattenteknik vid Uppsala universitet.

Publicerad

Du har just vunnit årets Discoverystipendium. Vad är det du ska göra?

– Jag ska hjälpa till i ett restaureringsprojekt av en vattenkanal i byn Sna Snagream. Jag kommer att vara där i tio dagar i oktober, i slutfasen av projektet och förhoppningsvis kunna implementera mina teoretiska kunskaper.

I Sna Sangream bor det 232 familjer. För tillfället täcks bara 50 procent av byns vattenbehov då kanalen med vatten från bergen är för grund och på många ställen för smal. ActionAid Kambodja och deras lokala partners arbetar därför med att öka tillgången till rent färskvatten för lokalbefolkningen.

Målet med stipendiet är att ge stipendiaten en bättre kunskap och förståelse för hur ingenjörer arbetar i utvecklingsländer och om de rådande förutsättningarna.

Är det ut i världen du vill när du är klar med utbildningen?

– Det är en målsättning, eftersom jag tycker att miljöfrågor är viktiga, och för att de är globala. Jag vill hjälpa människor som inte har våra resurser att lösa problem.

Har du tankar kring en framtida arbetsgivare?

– Det spelar inte så stor roll om det är ett stort eller litet företag. Jag vill få möjlighet att jobba varierat.

Discoverystipendiet utlystes av Discovery Channel och ActionAid i mars 2013. För att kunna söka skulle man vara en ingenjörsstudent som studerat i minst ett år. Discovery står bland annat för stipendiatens resa och uppehälle.