Karriär

Guldsits för civilingenjörerna inför löneförhandlingen

Kraven och förhoppningarna bland civilingenjörerna är högre än tidigare, snittet ligger nu på fyra procent. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Kraven och förhoppningarna bland civilingenjörerna är högre än tidigare, snittet ligger nu på fyra procent. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vissa löntagare sitter i guldsits när arbetsgivarna slåss om personalen. Lönekraven är klart högre än tidigare. Därmed väntas kompensationskrav från andra grupper. "Det skapar spänningar inför avtalsrörelsen i höst", säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.

Publicerad

Civilingenjörernas fackförbund har frågat sina medlemmar om deras lönekrav inför vårens lokala löneförhandlingar. Kraven och förhoppningarna är högre än tidigare, snittet ligger nu på fyra procent, mot det centrala avtalets märke på 2,2 procent. Och var tredje säger sig vara beredd byta jobb om arbetsgivaren inte vill skjuta till något extra.

– Vi har inte haft så låg arbetslöshet (en procent) någon gång tidigare. Det blir svårt för arbetsgivarna att stå emot marknadskrafterna, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef för Sveriges Ingenjörer.

Tror på ingenjörerna

Nu kan det vara lätt att kaxa till sig när en enkät från facket ska fyllas i – det är en annan sak att förhandla med chefen mitt emot sig. Men faktum är att civilingenjörerna kan vinna den här fighten med arbetsgivarna, åtminstone delvis, genom att löneglidningen kan bli större än på länge, tror Susanne Spector, Nordeas expert på arbetsmarknad och löner.

– Det är rimligt att tro att fler lyckas, om inte annat för att arbetsgivarna vill behålla personalen i förebyggande syfte när arbetsmarknaden är så het, säger hon.

Men det är långt ifrån alla som sitter i ingenjörernas sits på jobbmarknaden, även om det finns fler yrkesgrupper som på motsvarande vis har medvind och säkert kan prata upp lönen. Men som sagt, inte alla. Det kommer förmodligen leda till kompensationskrav från fackförbund vars medlemmar inte fått en spänn extra utöver avtal.

Krav på kompensation

Senare i år drar nästa stora lönerörelse i gång. I höst lägger facken fram kraven.

– Det här skapar spänningar inför avtalsrörelsen i höst, med krav på kompensation från flera förbund, säger Spector.

LO-facket IF Metall skulle kunna vara ett sådant förbund. Ordförande Marie Nilsson vill inte slå på stora trumman, i alla fall inte nu, men säger:

– Vi kan inte acceptera att tjänstemännen drar ifrån generellt.

Runt jul släppte LO sin årliga lönerapport. Den visade enligt den fackliga organisationen tydligt på att tjänstemännen dragit ifrån under coronapandemin.

– Det är inte bra när det blir så här, att några drar ifrån, det skapar spänningar i samhället som är svåra att hantera, sade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson då.

"Kraven kommer att öka"

Den allmänt stigande inflationen lär kunna öka kraven för fler än civilingenjörerna. I år blir det minus i lönekuvertet för många löntagare, när inflationen tagit sitt.

– Vi ska ju inte jaga inflationen, det lärde vi oss från 1980- och 1990-talet. Men det är klart, sammantaget kan det här bli svårt att hantera. Kraven kommer att öka och det här är inte bra för den kommande avtalsrörelsen, sade Johansson.

Sedan dess har inflationen stigit ytterligare.

Fakta: Lönerörelsen

Nästa stora avtalsrörelse, som berör miljontals löntagare på större delen av svensk arbetsmarknad, drar på allvar igång i höst, då lönekraven brukar presenteras.

Detta inför att nuvarande avtalsperiod, november 2020-mars 2023 löper ut.

Räknat i årstakt ger innevarande centrala avtal drygt två procent i lönepåslag. I lokala avtal, närmast nu i vår och som sker utan strejkrätt, där de centrala påslagen ska fördelas ut kan vissa grupper få mer, speciellt om de har marknadskrafterna i ryggen.