Karriär

Grattis Karolina Lindén, 23,

Årets teknolog Karolina Lindén fick ta emot blommor av Åsa Jackson, personaldirektör på ABB. Foto: Christian Gustavsson
Årets teknolog Karolina Lindén fick ta emot blommor av Åsa Jackson, personaldirektör på ABB. Foto: Christian Gustavsson

till utmärkelsen Årets teknolog!

Publicerad

- Tack!

Hur känns det?

- Bra! Det känns stort, jag är väldigt stolt och glad!

ABB står för priset, som i år innebär en studieresa till företagets kabelfabrik i Huntersville i USA. Åsikt?

- Jag ser jättemycket fram emot att se deras verksamhet. Det blir första gången jag får se industrin ur ett amerikanskt perspektiv, så det ska bli väldigt spännande på många sätt.

Du har gjort värnplikten på Försvarets tolkskola, hur kommer det sig?

- Utmaningen, jag ville se om jag klarade lumpen. Det handlade också om att jag vill ha tillträde till alla samtal; man hör ofta män som pratar om sin värnplikt, jag ville veta vad det är som får dem att prata så länge och engagerat. Dessutom är tolkskolan den bästa språkutbildning man kan få i Sverige.

Nu går du andra året på civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi på Lunds tekniska högskola. Du har en fil kand i arabiska. Har du haft svårt att välja mellan språk- och teknikutbildning eller finns det en tanke?

- Visst finns det en tanke! Det jag ofta ser är att det uppstår problem i företag och organisationer för att teknologer och humanister inte pratar på samma sätt. Sådana problem är lätta att upptäcka om man har båda perspektiven samtidigt.

Du var elevrådsordförande och gick redan i gymnasiet en utbildning i ledarskap. Är det din framtid?

- Jag ser mig själv som ledare i något avseende. Det var bra att så tidigt få verktyg att förstå hur man själv och andra fungerar och hur man gör för att jobba tillsammans.

Det måste du ha lärt dig med tanke på alla case-tävlingar som du och ditt gäng har vunnit?

- Vi ville ha ett så mångsidigt lag som möjligt och med min bakgrund kunde jag bidra med ganska mycket. Vi tyckte mest att det skulle vara kul att vara med och räknade inte med att vi skulle vinna nästan allt vi har ställt upp i. Det visar att det går väldigt bra om man har blandade bakgrunder.

Därför fick hon priset

Juryns motivering: "Karolina Lindén utnämns till Årets teknolog försitt genuint brinnande intresse för teknikens plats i vårt globala samhälle och för hennes starka vilja att förändra världen till det bättre. Karolina har medvetet valt en studieväg som kombinerar teknologi och humanism, för att på bästa sätt förstå världen och angripa dess problem.

Hon har redan breda erfarenheter från att agera och leda i mångkulturella sammanhang och visar ett moget och ödmjukt förhållningsätt både till tekniska problem och människor i hennes omgivning."

Årets teknolog

Utmärkelsen delas ut av ABB för sjunde året i rad. Det ägde rum vid Universum Awards på onsdagen. ABB gick upp på andra plats som teknologernas önskearbetsgivare bland teknologer i Universums rankning Företagsbarometern. Teknikföretaget går från femte till andra plats på endast ett år. Toppar listan gör Google.