Karriär

”Grattis, du har fått sparken!”

Nina Jansdotter Foto: Alex Wayne

Det finns oro för neddragningar på flera håll inom tekniksektorn. Men en uppsägning går att vända till något positivt, enligt karriärcoach Nina Jansdotter.

Publicerad

På senare tid har tåg- och flygplanstillverkaren Bombardier varslat 300 anställda. Automationsjätten ABB flyttar flera funktioner utomlands och har hittills varslat 19 personer i Nyköping om uppsägning.  Det leder till oro.

Men en uppsägning behöver inte bli en katastrof för den anställde som drabbas.

– När man väl har fått distans blir de flesta mer nöjda efter uppsägningen än innan. Det visar vetenskapliga studier. När det handlar om stora varsel har de flesta senare fått likvärdigt eller bättre jobb, när det gäller trivselnivå, säger Nina Jansdotter.

Hon är beteendevetare, karriärcoach och medförfattare till boken Arbetslös men inte värdelös. Hon påpekar att de allra flesta egentligen skulle vilja byta jobb, men låter bli att ta steget för att de inte har något annat att gå till.

– Man är fastbränd på sitt jobb. Många behöver sparken i baken. Då blir man tvingad att ta det steget. Det är bra att byta jobb då och då, då har man med sig en referens att det inte var så farligt med förändring. Man vaccinerar sig lite grann.

Men inledningsvis är det så klart en chock för de allra flesta att få veta att man ska bli uppsagd.

– Man kommer i ett slags tillstånd där man blir halvt förlamad. Att få gå är ett sätt att få veta att man inte är önskad. Det blir en rakning som gör ont, säger Nina Jansdotter.

Hennes tips är att acceptera känslorna, vara ärlig mot sig själv och ta sig tid att sörja.

– Man måste inte första dagen kräva av sig själv att bara se möjligheter. Man får lov att ha en period av sorg, men det handlar om att inte fastna i den, säger hon.

Samtidigt vill hon uppmana alla som blir uppsagda att jobba på sin självkänsla.

– Ditt värde som människa kan inte stå och falla med din lön och vad som står på ditt visitkort. Se att du duger oavsett om du har jobb eller inte. Ju mer du kan känna ditt värde, desto mindre panik får du för att du inte har jobbet.

Nästa steg är att fundera på vad nästa steg ska bli. Vad tycker du är roligt? Vad vill du utmana dig med?

– Se det som en chans till personlig utveckling, en ny start. Här är det bra om du tar hjälp av ett objektivt bollplank, som inte är din familj. Det kan vara en terapeut, mentor, coach, HR-person eller outplacementkonsulter, säger Nina Jansdotter.

Därefter är det dags för ett intensivt nätverksarbete.

– Det handlar om marknadsföring. Uppdatera din profil i CV-banker, ta kontakt med rekryterare, marknadsför dig i sociala medier, scanna jobbannonser i olika kanaler, ring spontansamtal till de företag där din kompetens passar bra.

Ingenjörer arbetar i en sektor med snabb teknikutveckling. Men det behöver inte vara en nackdel för den som har blivit uppsagd, menar Nina Jansdotter.

– Att du har jobbat i 30 år med något behöver inte vara en merit i den nya världen, men kan vara det om du säljer in det. Det är din förmåga att lära nytt, ditt intresse och din passion för uppgiften som du ska sälja in. 

Den snabba teknikutvecklingen kan till och med vara en fördel för äldre och erfarna medarbetare, tror hon:

– Fast man har jobbat i många år kan man mäta sig med dem som kommer ut nu, för deras utbildning kan likaväl vara gammal i morgon, säger Nina Jansdotter.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Karriärcoachen tips till den som blir uppsagd

1. Tillåt dig att sörja

2. Jobba med självkänslan

3. Ta hjälp att identifiera nästa steg

4. Nätverka