Opinion
”Gamla chefer fattar inte den nya tekniken”
LÄSARKOMMENTARER. Cheferna fattar inte den nya tekniken, och de som jobbar på distans upplevs som glidare av arbetskamraterna. Så svarar läsarna på uppmaningen att sluta spela Angry bird och börja jobba i stället.
Räkna in resan till och från jobbet i din arbetstid och få mer tid till familjen, föreslår it-konsulten Peter Lundström i ett debattinlägg.
Sju av tio kollektivresenärer har mellan 30 minuter och två timmars resväg till och från jobbet varje dag. 69 procent av dem använder inte resvägen för att arbeta, enligt den undersökning som Peter Lundström hänvisar till.
Debattinlägget fick läsarna att reagera. ”Restid är egentid” och ”Man måste få bryta av jobbet med något helt annat”. Det är två av alla de kommentarer vi fått.
Signaturen G. Amer gillar den egna restiden och att ”ingen kan säga till dig vad du ska göra”. Men han håller med om att det visst går att jobba när man pendlar, ”så länge man inte kör bil, vi får väl vänta på Google car för det.”
”Själv spelar jag inte på mobilen men har alltid med mig en bok. Resultatet är nog detsamma, man avslutar arbetsdagen och gör något för sin egen skull. Det skriver Björn Karlsson medan andra läsare klagar på att det är för trångt och bullrigt.
”Jag åker dagligen mellan 3 och 4 timmar buss/rälsbuss. De flesta skakar och vibrerar så pass att det blir väldigt svårt att läsa. Och så får man nackvärk som gör att man får mindre gjort på kvällen”, skriver signaturen Ergo. Och Göteborgsstackaren hänger på: ”Jag bor ca 10 mil utanför Göteborg och åker både tåg och buss, att jobba på bussen är bara att glömma, ofta får man var glad om man får ståplats”
Men många menar också att det är tekniken som är det stora problemet. ”Företagen har inte tagit till sig den mobila tekniken ännu”. Det skriver signaturen Anonym jobbpendlare som fortsätter så här: ”Mitt mobila bredband är så smalt (långsamt) på de tider när jag åker till/från jobbet att det kan ta halva restiden bara att ladda ned det dokument jag skall läsa. Ett annat problem är om arbetsgivaren, av säkerhetsskäl, endast tillåter att man arbetar på datorn som är på kontoret. Det kan vara svårt att dölja de dokument man läser och de inloggningskoder man använder, för både medpassagerare och för övervakningskameror. Chefer är ofta äldre personer som inte har tagit till sig den nya mobila tekniken.”
Ett annat tema bland kommentarerna är frågan om arbetsmoral. ”Smitare sänker arbetsmoralen”, skriver till exempel Anders som tycker att de som ”jobbar” hemifrån upplevs som glidare som sänker moralen på arbetsplatsen.
Signaturen Johan har en arbetsgivare som satsat på målstyrning. ”Jag förväntas åstadkomma vissa saker, så länge jag gör det är det ingen som bryr sig det minsta om var/när/hur jag gör det. Så jag jobbar på tåg, flyg & bussar - allt för att slippa jobba när jag kommer hem till familjen”, skriver han.
Sedan är det naturligtvis inta alla typer av jobb som passar att släpa upp på tåget. Johan påpekar: ”Jag skulle vilja se en verkstadsarbetare eller bilmekaniker arbeta på tåget. Men signaturen Åke har ett förslag: ”Det finns ju en hel del tidningar, kataloger, broschyrer och annat som är halv- eller kvartsviktigt som man kan läsa på bussen. Som NyT till exempel”.
Sammanfattat av Cecilia Laurén