Karriär

Fyra sätt att följa upp en arbetsintervju

Det är ofta en svår balansgång efter arbetsintervjun. Foto: Pexels
Det är ofta en svår balansgång efter arbetsintervjun. Foto: Pexels

Efter en jobbintervju gäller det att ha is i magen och invänta besked. Det finns dock sätt att göra sig påmind i rekryteringsprocessen – men då gäller det att pricka in rätt tidpunkt.

Publicerad

Efter en intervju kan väntan på svar kännas outhärdligt lång, och det vara frestande att kontakta rekryteraren för att kolla läget. Men här gäller en försiktig balansgång för att inte framstå som framfusig och påträngande, något som knappast förbättrar utsikten att få jobbet.

I en artikel i Harvard Business Review beskrivs fyra tillfällen där det kan vara läge att höra av sig:

Tacka för intervjun

I slutet av en intervju kan du fråga om nästa steg i processen. Ett datum underlättar planering av uppföljningen. En dag efter intervjun kan du även skicka ett kort mejl och tacka chefen eller rekryteraren för att de tog sig tid att träffa dig. Nämn något specifikt från intervjun, exempelvis vad du lärde dig eller uppskattade med företaget, och att du ser fram emot att höras igen.

Uppföljning

Om du inte har kontaktats av företaget vid slutdatumet för rekryteringen bör du avvakta. Det kan vara så att du inte är toppkandidaten men fortfarande med i processen. Följ upp med ett mejl en vecka efter att beskedet skulle ha lämnats. Innehållet kan likna tackmeddelandet, där du visar ditt intresse för rollen och nämner något positivt om företaget. Du kan också fråga om rekryteraren har behov av ytterligare information, som du kan bistå med.

Förändringar

Undantag från den gyllene regeln att avstå kontakt under processens gång är om en betydande förändring i din situation inträffar. Kanske har du fått ett annat erbjudande, men vill före beslut veta om chansen fortfarande finns att få jobbet du intervjuades för. Kanske har du även presterat något avgörande under tiden rekryteringen pågår och som kan påverka din ansökan.

Feedback

Om du inte erbjuds jobbet trots att intervjun gick bra kan du i ett kort mejl be om konstruktiv feedback. Här kan du fråga vad som kan förbättras för att öka chansen till ett jobb på företaget. Alla rekryterare har inte tid att ge feedback, men ofta kan du få ett specifikt tips som kan vara värdefullt framöver.