Karriär

Fyra av tio är sugna på ett nytt jobb efter semestern

En undersökning avslöjar stora skillnader mellan de egenskaper som chefer och arbetskamrater värderar högst. Foto: Aleksandr Davydov / Alamy
En undersökning avslöjar stora skillnader mellan de egenskaper som chefer och arbetskamrater värderar högst. Foto: Aleksandr Davydov / Alamy

Sommarens paus fick 43 procent av landets yrkesverksamma att fundera på att byta jobb, enligt en ny undersökning. Högre lön, bättre chef och nya utmaningar är några skäl.

Publicerad

Hälften av Sveriges yrkesverksamma tycker att jobbstarten efter semestern är glädjefylld, medan var femte person upplever negativa känslor. Det visar en Kantar Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Blocket Jobb.

Tiden i hängmattan har även fått fyra av tio arbetstagare att fundera på att byta jobb. Bland personer under 30 år är andelen ännu högre, 58 procent.

Främsta anledningarna till att man vill byta jobb är att få bättre lön, testa något nytt eller få nya utmaningar.

Fler kvinnor vill byta jobb

Skälen varierar dock något mellan män och kvinnor. Kvinnor tycks i högre utsträckning vilja byta jobb för att exempelvis stressa mindre, eller att de inte upplever möjligheter att avancera på sitt nuvarande jobb. Fler män än kvinnor vill byta jobb för att testa något nytt.

− Statistiken ger en indikation på svenskarnas önskade förändringar i arbetslivet, men att många vill testa något nytt eller få nya utmaningar behöver inte direkt innebära en ny arbetsplats. Att sätta en tydlig utvecklingsplan eller erbjuda nya typer av arbetsuppgifter kan minska stress och bidra med ny energi och motivation hos de anställda, säger pressansvarige Tero Marjamäki på Blocket Jobb i ett pressmeddelande.

Undersökningen baseras på 1036 intervjuer av förvärvsarbetare mellan 18 och 79 år i en riksrepresentativ webbpanel.

Därför funderar svenskarna på att byta jobb:

1. Vill ha bättre lön, 37 procent

2. Vill testa något nytt, 27 procent

3. Vill ha nya utmaningar, 26 procent

4. Vill ha en bättre chef, 17 procent

5. Känner inte att det finns möjlighet att avancera på nuvarande arbetsplats, 16 procent

6. Trivs inte med företagskulturen, 16 procent

7. Vill ha roligare arbetsuppgifter, 15 procent

8. Vill ha bättre arbetstider, 14 procent

9. Vill ha närmare till jobbet, 14 procent

10. Vill ha bättre arbetsvillkor, 13 procent

Källa: Kantar Sifo/Blocket Jobb