Karriär

Fullsatt inspirationskväll

Eman Khalil, längst till vänster, var en av cirka 100 ingenjörer som träffades för att prata karriärfrågor på eventet Min ingenjörskarriär. Foto: Christian Rhen
Vad är det viktigaste en framtida ingenjörsarbetsgivare kan erbjuda? Vänster: Marie Walter, 27, doktorerar i polymerkemi, KTH: - Chansen att få utvecklas i företaget. Det kan vara att få gå kurser. Höger: Yvonne Hed, 33, doktorerar i polymerkemi, KTH: - En strävan efter bra atmosfär. Arbetsgivaren ska vara som en coach för laget, som tar fram våra bra egenskaper. Foto: Christian Rhen
Vad är det viktigaste en framtida ingenjörsarbetsgivare kan erbjuda? Bonnie Tran, 27, produktchef Johnson & Johnson: - Att det finns utvecklingsmöjligheter inom företaget. Foto: Christian Rhen
Vad är det viktigaste en framtida ingenjörsarbetsgivare kan erbjuda? Vänster: Teresa Jabing Engberg, 40, projektledare inom FoU: - Företagskulturen är viktig. Bra stämning, folk som bryr sig om varandra och inte bara karriären. Till höger: Kristina Martelius, 46, projektledare inom FoU, telekom: - Jag vill ha möjlighet att pröva på olika roller och arbetsuppgifter, inte sitta på samma typ av jobb längre perioder. Foto: Christian Rhen
Vad är det viktigaste en framtida ingenjörsarbetsgivare kan erbjuda? Mihaela Eklund, 34, projektledare inom it: - Jag trivs med utmaningar, det får man rejält av som konsult. Även i linjearbete vill jag jobba med att förändra, förbättra och förnya. Foto: Christian Rhen
Vad är det viktigaste en framtida ingenjörsarbetsgivare kan erbjuda? Monica Bergkvist, 61, personaldirektör på Ramböll. - Intressanta arbetsuppgifter kombinerat med utvecklingsmöjligheter. Ingen vill ju stagnera. Sedan är det viktigt med bra chefer. Foto: Christian Rhen
Vad är det viktigaste en framtida ingenjörsarbetsgivare kan erbjuda? Rebeca Johansson, 28, hållbarhetskonsult på WSP. - Att erbjuda kompetensutveckling, och en personlig utveckling.
Vad är det viktigaste en framtida ingenjörsarbetsgivare kan erbjuda? Ayse Köyluoglu, 38, projektledare på Flir Systems. - Flexibilitet. Att erbjuda utveckling och få jobbet att kännas som en lekstuga. Och så ska det inte vara så toppstyrt.

Mingel, workshop och improvisationsteater. Inspirationskvällen lockade ingenjörerna att nätverka och göra önskelistor för ett nytt jobb.

Publicerad

När Ny Teknik och Sveriges Ingenjörer gick ut med inbjudan om Ingenjörskarriärs inspirationskväll blev det fullbokat på mindre än två timmar.

– Jag tror att det finns ett behov av att byta erfarenheter och nätverka och kanske hitta nya områden att jobba inom, säger Mihaela Eklund, projektledare inom it och en av de dryga hundra deltagarna.

De kom för att nätverka och träffa potentiella arbetsgivare på eventet Min ingenjörskarriär på Ingenjörshuset i Stockholm på onsdagskvällen. Representanter från ABB, Siemens, Scania och Ramböll inledningstalade för sina potentiella medarbetare.

– Ni kvinnor har en fördel för ni är eftertraktade, konstaterade Louise Fältskog från Siemens Sverige.

Alla ingenjörer på plats var också kvinnor. Ett centralt tema för kvällen var att kvinnliga ingenjörer just nu står högt i kurs hos företag, där kvinnliga medarbetare är i minoritet. Många företag har satt upp mål för hur stor andel kvinnliga ingenjörer de vill ha. Eftersom det inte finns så många, så ser arbetsmarknaden ljus ut.

De medverkande företagen hade förberett ett antal frågor som ingenjörerna fick diskutera i bordssamtal. Till exempel vilka förmåner och andra villkor som är viktiga när man väljer arbetsgivare. Eller hur viktiga företagets värderingar och företagskulturen är, till exempel att aktivt jobba med jämställdhet.

På plats var också Stockholms Improvisationsteater som spelade upp scener utifrån vad de hade snappat upp från bordsdiskussionerna.

Flera av deltagarna betonade att de ville utvecklas i jobbet.

– Det är viktigt att man får vara flexibel. Och att företaget inte är så toppstyrt, sade Ayse Köyluoglu, projektledare på Flir Systems.

Anna Lindgren är inköpschef på Scania. Vid hennes bord diskuterades vad företaget kan göra för att kvinnor ska vilja och våga bli chefer. Kvinnor har ofta så höga krav på sig själva att de inte törs ta steget. De vill gärna bli uppmuntrade och förbereda sig genom kurser och samtal med chefer som kan berätta om jobbet. Inte Sofia Johannesson.

– Det är bara att kasta sig in i det!

Det gjorde Sofia Johannesson när hon blev gruppchef på Astra Zeneca. Sedan blev hon inkastad in i en annan form av ledarskap, när hon förra våren valdes till ordförande för det lokala akademikerfacket på Astra Zeneca. Detta mitt i all turbulens kring avveckling och uppsägningar.

I sin fackliga roll har hon fått göra en massa saker, som hon annars inte skulle ha fått erfarenhet av: förhandla, samarbeta med företaget, hantera medlemmar, prata med media och politiker.

– För mig har det här inneburit ett oväntat steg i min karriärutveckling, säger Sofia Johannesson, högskoleingenjör med inriktning på elektroteknik.

Monika Pandey Estrugo har jobbat i Sverige i två år som it-projektledare. Nu är hon arbetssökande.

– Jag tror att svenska kvinnor har det jättebra. Jag är inte helt säker på att man har funnit balans i livet i Sverige, men det är paradiset jämfört med till exempel Tyskland. Där förväntas man vara mamma till hundra procent, varför skaffa barn annars, är uppfattningen, berättar hon.