Karriär

Frågorna ditt cv måste besvara för att du ska nå drömjobbet

De flesta kandidater skriver i sina personliga brev att de är väldigt motiverade för jobbet de söker, men det signalerar knappast motivation om engagemanget inte förmedlas. Foto: TT
De flesta kandidater skriver i sina personliga brev att de är väldigt motiverade för jobbet de söker, men det signalerar knappast motivation om engagemanget inte förmedlas. Foto: TT

När du söker ett nytt jobb är ditt cv troligen det främsta vapnet i konkurrensen. Men vill du sticka ut i ansökningsprocessen gäller det även att vässa mindre uppenbara tillgångar.

Publicerad

Är du bra på att nätverka, bygga relationer eller drivs du av utveckling?

I en artikel på sajten Fast Company lyfter den erfarne rekryteraren Andrew Fennel fram vilka fyra frågor ditt cv ofta inte ger svar på, och hur förberedelser kan öka chansen att få drömjobbet.

Hur motiverad är du?

De flesta kandidater skriver i sina personliga brev att de är väldigt motiverade för jobbet de söker, men det signalerar knappast motivation om engagemanget inte förmedlas. Därför gäller det att gå från ord till handling. Skräddarsy ansökan för att visa intresse för företaget och rollen du söker. Ett annat tips är att lägga till rekryteraren på Linkedin och sedan följa upp ansökan efter några dagar.

Hur är du att jobba med?

Ett cv visar erfarenhet och expertis, men reflekterar inte personlighet. Många chefer vill hellre ha en lagspelare som är beredd att kavla upp ärmarna än en envis expert som håller sig i sin egen bekvämlighetszon. För att lättare visa en positiv bild av dig själv bör du försöka få ett personligt möte med rekryteraren. Din inställning till att jobba kan skilja sig från kandidater som har mer erfarenhet.

Varför lämnar du nuvarande jobb?

I en ansökan finns ett begränsat utrymme för att sälja in sig, men se till att besvara den viktiga frågan om varför du vill lämna nuvarande jobb. Lyft upp positiva skäl till att du vill vidare för att undvika misstankar om missnöje eller dålig prestation. Berätta att du inte får den utveckling du behöver, men tala inte illa om arbetsgivaren. Även här kan det vara bra med ett direkt samtal med rekryteraren för att visa ditt intresse för utveckling.

Vilka förväntningar har du på nya jobbet?

Ditt cv representerar dåtid och nutid, men lyckas du även formulera dina ambitioner för framtiden kan det ha stor effekt. Skicka därför inte runt standardansökningar till vakanta tjänster. En kandidat som visar ett genuint intresse har en fördel. Gör efterforskningar om företaget och den roll du söker. Det visar ett äkta engagemang för jobbet du vill ha.