Karriär

Forskare: Gör gay ok på jobbet

Är det okej att vara gay på ditt jobb? Eller transperson? Om inte, jobba på öppenheten. Anställda som får utrymme att vara sig själva gör ett bättre jobb.

Publicerad

Fikarast på jobbet, ni småpratar om helgplanerna. Men en av er väljer sina ord med omsorg för att inte säga något som avslöjar kön på sin partner. Alltsom oftast väljer hen att inte delta i sociala aktiviter och framförallt inte familjeaktiviteter som ert företag anordnar. Känns det igen? I sådana fall behöver din arbetsgivare jobba på öppenheten.

- Arbetstagare som oroar sig för bemötandet från kolleger och chefer lägger mycket kraft på att dölja sin läggning, vilket stjäl energi från arbetet, säger Sylvia Ann Hewlett och Karen Sumberg, forskare bakom en amerikansk undersökning om HBTQ-personers situation i arbetslivet, till Harvard Business Review.

Slutsatser från flera undersökningar är att HBTQ-personer (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner) känner sig isolerade på jobbet i större utsträckning än övriga. 52 procent av personerna som tvingas dölja sin läggning upplever att deras karriärer har stagnerat.

Forskningen beskriven på HBR.org visar även att det inte är ovanligt att arbetstagare med annan hudfärg än vit försöker ”ligga lågt” på jobbet för att inte sticka ut. I undersökningen ”Uncovering Talent: A New Model for Inclusion” uppger dessutom 45 procent av de svarande som är vita, heterosexuella män att även de får anstränga sig för att dölja en del av sig själva, det kan bland annat handla om psykiska eller fysiska hälsoproblem.

Hur ska då en ansvarstagande arbetsgivare se till att arbetstagare vågar vara öppna med hela sin personlighet och sina eventuella problem? Dorie Clark, professor vid Dukes University´s Fuqua School of Business, ger sina bästa råd i fem punkter:

  • Ändra språkbruket

Prata inte bara om vikten av mångfald på jobbet, prata även om varje persons ansvar för att vara tillåtande mot olikheter. Visa också med ord och handling att det är viktigt att alla känner sig trygga nog att vara sig själva fullt ut på arbetsplatsen.

  • Dela med dig av din historia

Även om du själv som chef inte tillhör en minoritet finns det säkert någon svag sida du jobbat på att inte visa. Var en förebild genom att berätta om sådant du själv velat dölja och öppna på så sätt för dina anställdas berättelser.

  • Ta till statistik

Deloitte har börjat föra något företaget kallar inkluderingsindex (Inclusion Index). Där samlas data över allt från hur företag tar hand om kvinnliga talanger till hur färgade medarbetare lyfts fram. Statistik ger underlag för utveckling och möjlighet att peka på - och göra något åt - negativa trender.

  • Tvinga fram förändring

I den amerikanska undersökningen ”Uncovering Talent” uppgav 98 procent av de högutbildade svarande att deras företag hade tagit fram en strategi för att vara inkluderande och bidra till mångfald – men att bara 72 procent upplevde att arbetsgivarna sedan levde upp till det. Ta tag i jobbet nu, genom att bygga upp ett genuint förtroende från dina anställda och ge dem möjlighet att arbeta med sin fulla potential. Annars får ni istället laga skadan när den redan är skedd.

  • Se förbi det uppenbara

Fokusera inte på det som är uppenbart hos en person, som hudfärg, kön eller sexualitet. Människor vill inte definieras utifrån en enda dimension av sig själva.

- Chefer kan hjälpa sina anställda genom att betona att alla har olikheter, men att dessa bara är en liten del av hur de är som individer, skriver Dorie Clark.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook