Karriär

Fler får göra psykologiska tester vid rekryteringar

Sacos chefsjurist Lena Maier Söderberg märker bland medlemsförbunden att arbetsgivarens intresse för personlighetstester har ökat och förändrats. De används för fler yrkesgrupper och för nya typer av tjänster, berättar hon. Hon arbetade med utredningen om integritet i arbetslivet 2009, där facken bland annat ville att psykologiska tester skulle vara sakligt motiverade. Foto: Jörgen Appelgren
Martin Wästfelt

I dag finns inga regler för hur psykologiska tester får användas vid rekryteringar. Många ser dem som en garanti för en lyckad rekrytering medan andra hävdar att de hotar den personliga integriteten.

Publicerad

På en arbetsmarknad där en felrekrytering kan bli svindlande dyr för både företag och individer vill allt fler arbetsgivare testa de sökandes personlighet innan de anställer.

Men testerna kan också kränka kandidaternas personliga integritet. Känsliga uppgifter kan komma fram, och det finns inga garantier eller regler för hur test­resultaten får användas, eller vem som får utföra testen. Ett faktum som ställer höga krav på rekryterare och arbets­givare.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här