Karriär

Fem tips som motar Zoom-trötthet

Foto: Sven Kanz/Geisler-Fotopress
Foto: Sven Kanz/Geisler-Fotopress

Dränerad efter en dag med digitala möten? Du är inte ensam om att drabbas av så kallad Zoom-trötthet.

Publicerad

Under ett videosamtal tvingas vi fokusera mer intensivt för att ta in all information. Många jonglerar dessutom e-post, chattar och kanske distraktioner i hemmiljön samtidigt. Allt detta tar värdefull energi.

Harvard Business Review har sammanställt fem tips som kan minska trötthetskänslan i samband med videomöten:

Gör inte flera saker samtidigt

Det kan vara frestande att göra mer på kortare tid, men forskning visar att prestationsförmågan sjunker när vi gör flera saker samtidigt, och hjärnan måste växla mellan olika typer av jobb. Stäng därför av mobilen, mejl och chattverktyg du inte behöver. Mycket av detta kan vänta. Dessutom kommer dina svar att bli mer genomtänkta när du inte samtidigt befinner dig i ett videosamtal.

Lägg in minipauser

Ta små pauser under längre videosamtal genom att minimera fönstret, eller titta bort från datorn då och då. Det går att lyssna utan att stirra på skärmen i 30 minuter. Men börja inte göra något annat under tiden. Syftet är att vila ögonen en kort stund. För dagar med många möten är ett tips att korta ner dem några minuter. Då finns en chans att ladda om innan nästa startar.

Minska skärmstimulans

Många tittar på sitt eget och andras ansikten, men blicken dras även mot mötesdeltagarnas bakgrundsmiljöer som exempelvis möbler, växter, tapeter och titlar i bokhyllan. Det här blir tröttsamt för hjärnan som måste bearbeta många visuella intryck. Uppmuntra mötesdeltagare att använda lugna bakgrunder, eller kom överens om att de som inte pratar stänger av videofunktionen.

Frivillig social närvaro

Efter en lång dag med videosamtal är det normalt att känna sig dränerad. Därför bör arrangörer av sociala tillställningar online vara tydliga med att alla är välkomna, men att man inte måste vara med. Väntas en stor grupp delta i en digital träff kan det vara bra att klargöra hur samtalet ska gå till. Då undviker ni exempelvis den påfrestande situationen att alla pratar i mun på varandra.

Se alternativ

Är du less på videomöten kan du kolla om några samtal kan ersättas av Slack eller e-post. Om du är trött på eftermiddagen och ska ha ännu ett videomöte med en person, kan du föreslå att ni istället pratar över telefon. Den andra personen kommer troligen inte ha något emot att byta samtalsform.