Karriär
Få kan rabbla svenska entreprenörer
Be svenskarna nämna en nutida entreprenör och de svarar Niklas Zennström, han med Skype. Fast de allra flesta kan inte ge ett enda exempel.
Niklas Zennström tycker att det är kul att vara entreprenörskändis. Och han tycker att Sverige behöver fler entreprenörer.
– Men inte bara teknikrelaterat, utan även personer som ägnar sig åt socialt och grönt entreprenörskap. Och jag hoppas att den här undersökningen och IVAs arbete kan inspirera andra till att ta den risk som jag själv tagit när jag startat företag som Kazaa och Skype. Och därmed kan Sverige behålla sin starka position i framtidens globala ekonomi, skriver Niklas Zennström i ett mejl till Ny Teknik.
Kungliga Vetenskapsakademien, Iva, driver projektet Innovation för tillväxt tillsammans med Vinnova, Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv med visionen att Sverige ska bli världens bästa miljö för innovationer. En del i arbetet är att ta reda på vad svenska folket tycker och vet om innovation. En Sifo-undersökning gjordes bland förvärvsarbetande liksom bland ledningspersoner i små och stora företag i offentlig sektor och opinionsbildare av olika slag. Ledarna i den offentliga sektorn och opinionsbildarna fick bland annat svara på frågan ”Om du skulle nämna några nya entreprenörer som kommit fram under senare år - vilka skulle det då vara?”. 58 procent av opinionsbildarna kunde inte ange ett enda konkret exempel, samma sak med 55 procent av ledarna.
Björn O Nilsson, som är medlem i styrgruppen för Innovationsprojektet tycker att det är synd att svenska folket inte kunde nämna fler.
– Entreprenörerna borde vara våra hjältar och förebilder, minst lika mycket som idrotts- och filmstjärnor, säger Björn O Nilsson i ett pressmeddelande.
Av dem som lyckades svara nämnde de flesta Skype-grundaren Niklas Zennström, följd av Spotify-grundaren Daniel Ek. Andra namn som dök upp var Håkan Lans, Ingvar Kamprad och Torsten Jansson, New Wave Group.
– Det är intressant att höra vilka entreprenörer de tillfrågade nämner, även om det är oroande att så få kan ange något exempel överhuvudtaget, säger Björn O Nilsson, som är medlem i styrgruppen för Innovationsprojektet.
Även om kunskapen är dålig så är attityden till innovation väldigt positiv, den gillas av 86 procent, liksom entreprenörskap, 79 procent. Fast de som svarade hade dålig koll på kopplingen mellan innovation och fler jobb.
Enklare regler och sänkt arbetsgivaravgift skulle få svenska företag att växa, enligt undersökningen. 62 procent tycker att r krångliga regler och lagar hindrar tillväxten.