Karriär

Experter: Myndighetsflytt hotar strålsäkerheten

Svensk strålsäkerhet hotas av flytten av Strålsäkerhetsmyndigheten, menar flera experter. Bilderna är från en övning myndigheten arrangerade 2012. Foto: Erland Vinberg / TT
Svensk strålsäkerhet hotas av flytten av Strålsäkerhetsmyndigheten, menar flera experter. Bilderna är från en övning myndigheten arrangerade 2012. Foto: Erland Vinberg / TT

Flytten av stora delar av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) till Katrineholm hotar svensk strålsäkerhet.

Publicerad

Det skriver två forskare och tre tidigare myndighetschefer i en debattartikel i Dagens industri. Och de ser inga positiva effekter av flytten.

”Personer med spetskompetens ser knappast Katrineholm som ett förstahandsval vad gäller arbete och bostad”, skriver de och påpekar att en rad medarbetare kommer att ”tillbringa timmar på tåg och i bilar” mellan Katrineholm, Stockholm och Solna.

SSM:s beredskapscentral ska fortsatt vara kvar i Stockholm, men enligt debattörerna kommer beredskapen för att hantera strålningsolyckor ändå att försvagas av myndighetens splittring och utlokalisering.

”Många andra experter som ska bemanna centralen kommer att finnas i Katrineholm”, skriver de.

Läs mer:

Debattartikeln kommer efter det att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) så sent som i torsdags fick kritik av Riksrevisionen för brister i tillsynen av svenska kärnkraftsverk. Anslag används inte fullt ut och både planering och uppföljning haltar, enligt Riksrevisionen.

Miljöminister Karolina Skog (MP) utlovade efter Riksrevisionens kritik en genomgång av hur SSM använt sitt anslag under de två år där det inte utnyttjats fullt ut i höstbudgeten. Dessutom kommer hon i en rapport till riksdagen inom fyra månader redovisa vidtagna och planerade åtgärder för att komma tillrätta med problemen som Riksrevisionen pekar på.

Enligt Karolina Skog har regeringen vägt in svårigheten att hitta personal med spetskompetens inom kärnkraftsäkerhet när man fattade beslutet om att behålla huvuddelen av SSM:s tillsynsverksamhet i Stockholm när resten av myndigheten, totalt 120 av 300 tjänster, flyttas till Katrineholm till hösten 2018.