Karriär
Experten tipsar: Så blir din idé en succé

Det finns långt fler ingenjörer som har extremt bra idéer, än som törs ge idéerna chansen. Det positiva med krisen är att de som blir av med jobbet måste plocka fram sin kreativitet. Det säger Nina Jansdotter. Hon visar teknikföretag hur man når ut.
Nina Jansdotter är ett slags affärsängel. Men det är inte pengar hon investerar. Hennes kapital kallas know-how, det är sin driftighet och sitt nätverk hon investerar. Hon är med och bygger upp teknikföretag, som hon tror ska gå superbra. Hon hjälper dem att förpacka sin idé och nå ut med den. Men nya företag har sällan pengar, särskilt inte nu. Så Nina Jansdotter går in som delägare. Och föreställer sig att det ska bli pengar om 3-5 år.
- Jag tar en risk. Jag kanske jobbar jättemycket, och så blir det inget. Men då har jag åtminstone lärt mig massor.
Nina Jansdotter tycker att det är utvecklande och spännande att jobba med dessa tekniknördar. De är enstrprenörstyper som tänker stort.
- Trots att de inte får riskkapital i dessa tider pratar de inte kris och lågkonjunktur som alla andra, och så ser de till att fira sina framsteg. De lär mig att vara positiv och våga tänka ännu större, berättar Nina Jansdotter, när vi traskar genom Lund i vårregnet.
Det är här hon har sin bas, hon jobbar mycket med forskningsbyn Ideon, och på Minc, Malmö Incubator, finns flera av hennes protegéer.
Hon har hand om tre teknikföretag på pappret, ytterligare tre på gång och ett tiotal i pipeline. En del är bara idéer, företaget finns inte ens.
- Jag skulle vilja hålla på med det här på heltid. Men jag måste ju trots allt tjäna pengar nu också.
Nina Jansdotter lider inte brist på uppdrag som karriärcoach, hennes grundprofession. I dessa tider är det många som behöver stöd. Hon bär syn för sägen genom att mitt under vårt möte rusa iväg och bli telefonintervjuad av Annika Lantz om löneförhandlingar i direktsändning i radio.
Nina Jansdotter vill helst vara delägare, känna att hon verkligen är delaktig. I USA är det här sättet att jobba ganska vanligt, men inte i Sverige, ännu.
- Jag måste tro att vi kan samarbeta, att vi har samma värderingar, vill samma saker, att de har rimliga förväntningar på mig och att de gör det jag förväntar mig. Och att vi gillar varandra!
Saplo är ett av Nina Jansdotters start-ups. Företaget utvecklar en teknik för att automatiskt läsa och visa på trender i texter på webben. Redan vid ett års ålder har företaget hamnat på flera topplistor, bland annat är det fyra på Internet Worlds lista över dem som kommer att lyckas bäst under 2009.
- Vi hade inte kommit så här långt utan Nina, säger vd Mattias Tyrberg.
Han rekommenderar varmt professionell hjälp, om man vill att företaget ska slå igenom.
- Många vill ha så många andelar som möjligt av sitt företag, men man måste våga satsa om man ska växa.
Nina Jansdotters arbete har blivit en del av Saplos kärnverksamhet.
- Jag hade nog satsat mer på utvecklingsarbetet än på pr om vi inte hade haft henne.