Karriär

Ex-jobb om musikvanor prisas

En fiffig Spotify-tjänst gav pris för bästa examensarbete. Datavetaren Erik Bernhardsson, som har gjort sitt examensarbete på KTH i samarbete med Spotify, får utmärkelsen och 25 000 kronor från Sacoförbundet Naturvetarna.

Publicerad

Erik Bernhardsson har byggt matematiska modeller av data från sex miljoner användare och skapat en tjänst där lyssnarna automatiskt får tips på ny musik, baserat på deras lyssnarvanor.

– Den praktiska betydelsen av mitt examensarbete är lätt att förstå, men rymmer problem som är desto svårare att lösa. Jag bygger matematiska modeller baserade på vilka artister som folk lyssnar på. I dag är jag ansvarig för all data och analyser, bland annat de som skickas till skivbolagen och statistik på lyssnarvanor, säger Erik Bernhardsson i ett pressmeddelande. Han är numera anställd på Spotifys huvudkontor i Stockholm, där det jobbar hundra personer, mest datavetare från KTH.

Han är både överraskad och glad över priset, som han får ta emot på torsdag 15 april, då Naturvetarna arrangerar Stockholm Meeting.

Naturvetarna delar också ut pris för bästa doktorsavhandling. Det får Pavel Krcal, som har gjort ett felsökningssystem för datorer – signalfel i tåg och tunnelbanor och bilar – som går ut på att hitta felen och åtgärda dem redan på fabriken. Avhandlingen har han lagt fram vid Uppsala universitet. Priset är på 50 000 kronor av Numera utvecklar han program för konsult- och programvaruföretaget Scandpower.

Juryn från Kungliga Vetenskapsakademien skriver i sin motivering att Pavel Krcal ger nya fundamentala resultat som utvidgar klassen av system som i princip kan verifieras.

– Verkligen roligt att få ett erkännande, säger Pavel Krcal.