Karriär

Ericsson tvingas pausa omstridd kontorsmodell

Ericssons huvudkontor i Kista. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ericssons huvudkontor i Kista. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pandemin och den höga smittspridningen sätter käppar i hjulet för Ericssons omorganisation där hybrida arbetssätt planeras i ombyggda lokaler – planer som har mötts av facklig kritik.

Publicerad

Efter årsskiftet skulle telekombolaget Ericsson ha sjösatt en ny arbetsorganisation baserad på en hybridmodell. Tanken är att erbjuda medarbetare mer flexibilitet att jobba hemifrån samtidigt som möjligheter ges till möten och samarbeten i kontorslokaler som får ny design.

Globalt ska företaget krympa kontorslandskapen till förmån för större sociala och kreativa mötesplatser. Flera pilotprojekt pågår därför runt om i världen för att testa den nya modellen, bland annat på R&D-avdelningen för mjukvaruutveckling i Kista.

Hybridmodellen möts av kritik

Pandemiläget med den smittsamma omikronvarianten innebär att Ericsson nu väljer att pausa planerna, skriver Dagens Nyheter. Medarbetare som har möjlighet att helt jobba hemifrån rekommenderas att göra det.

– Vi kommer inte införa den hybrida flexibla arbetsmodellen i Sverige i januari, och har inte satt något nytt datum för det ännu, skriver företagets presstalesperson Mikaela Idermark Stern i ett mejl till Dagens Nyheter.

I Sverige har planerna på att anpassa kontoren efter hybrida arbetssätt mötts av protester från fackligt håll. Man anser att processen har gått för snabbt och att oklarheter finns kring hur många arbetsplatser som blir kvar för de flera tusen utvecklingsingenjörerna som jobbar i Kista. Farhågor finns också att samarbete, innovation och kunskapsöverföring försvåras när team som vill samlas på kontoret måste boka platser.