Enorm brist på behöriga tekniklärare

2011-06-08 23:00  

Bristen är stor på behöriga tekniklärare. Det kan leda till att skolor inte kan sätta betyg i ämnet teknik. Och de nya lärarna räcker inte till. Förra året tog bara 27 ämneslärare examen.

<p>Från och med 2015 träder nya regler i kraft, som innebär att bara legitimerade lärare får sätta betyg. Det innebär stora problem för teknikämnet, där det råder akut brist på behöriga lärare. Ofta är det NO-lärare som får rycka in.</p> <p>- 60 procent av dem som undervisar i teknik saknar helt utbildning, säger Thomas Ginner, föreståndare för Centrum för tekniken i skolan vid Linköpings universitet.</p> <p>Enligt de nya reglerna ska en tekniklärare på högstadiet ha 45 högskolepoäng i teknik. För att få undervisa på gymnasiet krävs 90 poäng. På lägre nivåer räcker det med 7,5 poäng.</p> <p>Och de nya lärarna räcker inte till för att fylla luckorna. Förra läsåret utexaminerades bara 27 tekniklärare med behörighet för högstadiet och gymnasiet. Till det ska läggas 38 lärare för de lägre årskurserna.</p> <p>- Rekryteringen till lärarutbildningen är ett stort bekymmer. Tiotusentals lärare måste fortbildas, men det saknas resurser, säger Thomas Ginner.</p> <p>Skolverket bekräftar bilden.</p> <p>- Teknik är absolut ett av de ämnen där det finns allra störst behov av fortbildning, säger Mikaela Zelmerlööw, som ansvarar för vidareutbildning av lärare.</p> <p>Antalet lärosäten som utbildar nya tekniklärare för högstadiet och gymnasiet har dessutom minskat från elva till åtta. I Stockholm finns till exempel ingen högskola som erbjuder utbildning för högstadielärare i teknik efter att KTH fått avslag från Högskoleverket.</p> <p>- Vi jobbar nu på en ny ansökan och hoppas kunna starta utbildningen hösten 2012, säger Magnus Hultén på KTH.</p>

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer