Karriär

Du mår bra av att visa empati

Halten må bra-hormon i kroppen stiger när vi visar empati. Foto: All over press
Halten må bra-hormon i kroppen stiger när vi visar empati. Foto: All over press

Vi mår bättre rent fysiskt när vi visar empati. Halten må bra-hormon i kroppen stiger, visar modern hjärnforskning.

Publicerad

Det är inte bara av att få empati som vårt välbefinnande ökar. Också när vi visar andra omsorg mår vi bra rent fysiskt. Det beror på att hormonet oxytocin frigörs vid empatisk beteende, även när det inte förekommer någon som helst fysisk kontakt, som man annars förknippar med må bra-hormonet.

- Konkreta beteenden som frigör oxytocin är att lyssna empatiskt och uppmärksamt på andra, att vara öppen för att samarbeta, och att försöka förstå och förlåta, säger konflikthanteraren Oskar Palmenfelt till Personal & Ledarskap.

Oxytocinet motverkar stresshormonerna kortisol och adrenalin, som frisätts i konfliktfyllda situationer. Kortisol kan finnas kvar i kroppen och påverka oss i upp till ett dygn. Men om vi hanterar konflikter med till exempel medling kan vi i stället öka oxytocinnivån, enligt Oskar Palmenfelt.

Oskar Palmenfelt arbetar på Medlingscentrum, som jobbar med konflikthantering på arbetsplatser. Han anser att de nya neurokemiska upptäckterna är en förklaring till att medling är ett effektivt verktyg och tror att rönen kommer att öka vår förståelse och göra oss lösningsorienterade.

Oskar Palmenfelt stöder sig på amerikanen Paul J Zaks forskning om hur moral och tillit hänger ihop med oxytocin. Forskningsrönen finns bland annat publicerade i "The Moral Molecule: The Source of Love and Prosperity".