Det ska få söndertjatade utvecklare att byta jobb

2018-09-03 11:00  

Utvecklare är trötta på alla rekryterare som tar kontakt och säger att de har det perfekta jobbet att erbjuda. Därför har företaget Wise IT:s affärsområde Dev Search vänt på hela rekryteringsprocessen. Kandidaten börjar med att testa sina teknikkunskaper och tar sedan själv kommandot över processen.

Dev Search, med fokus på utvecklare och ingenjörer på avancerad teknisk nivå, har försökt att tänka nytt kring hur rekryteringsprocessen ska gå till för att locka de hett eftertraktade utvecklarna.

Många utvecklare har tappat förtroendet för rekryteringsbranschen och upplever att det värsta som kan hända är att bli kontaktad av en rekryterare, konstaterar Sam Joukhadar, affärsområdeschef på Dev Search.

– De är trötta på det här säljandet. På alla rekryterare som ringer hela tiden eller kontaktar dem via Linkedin och säger att vi har bästa jobbet för dig. Det stämmer ju inte.

Företaget har därför vänt på hela sin rekryteringsprocess. Via hemsidan erbjuds utvecklare att göra kodningstester, och sedan matchar en robot resultatet mot lediga utvecklarjobb och föreslår två tre jobb utifrån individens kunskaper.

Kandidaterna är nöjda med att själva kunna ta kontakt när det passar dem i tiden och att få två eller tre förslag på lediga jobb som matchats mot dem.

– Den här metoden ger dem större kontroll över processen. Vi vill inte pusha så mycket. De ska inte känna någon press. Och kan vi använda teknik i processen – varför inte?

Bakåtvänd process

Att börja med att slå fast teknikkunskaperna gör hela rekryteringsprocessen snabbare vilket gynnar alla inblandade, konstaterar Sam Joukhadar. Traditionellt gör Dev Search först intervjuer, därefter träffar kunden kandidaten, och om tycke uppstår är det först då som de tekniska kunskaperna testas. En process som tar minst två tre veckor.

Nu börjar istället processen från slutet med att testa de tekniska kunskaperna, påpekar han. Det gör att företaget som anställer får besked om vilken kunskapsnivå den sökande befinner sig på, vilket kortar hela förfarandet.

– Kunderna vet på ett tidigt stadium om kandidaten passar på riktigt – därefter lär de känna varandra. Vi har reverserat hela processen.

Responsen har överlag varit mycket positiv, enligt Sam Joukhadar.

– Kandidaterna får sina kunskaper utvärderade på ett neutralt sätt och de får svart på vitt på vilken nivå de befinner sig på kompetensmässigt. På så sätt vet de också vilka delar de behöver jobba med för att förbättra sig.

Läs mer: Då vet du att det är dags att byta jobb

För att möta de teknikintresserade utvecklarna har också virtual reality inkluderats i rekryteringsprocessen. Vid mötet med Dev Search får den sökande chansen att via virtual reality bekanta sig med det som kan bli den nya arbetsplatsen.

Med hjälp av vr-glasögon får kandidaten titta på en 360-video och uppleva hur det är på arbetsplatsen. De kan gå runt och se kontoret, teamet och chefen innan de träffar dem på riktigt –hur arbetsmiljön ser ut och hur chefen pratar med medarbetarna.

– Kandidaterna älskar det! De känner sig mer bekväma och mindre stressade inför intervjun när de har sett chefen och teamet innan de träffar dem första gången, säger Sam Joukhadar.

Dev Search har nu börjat titta på automatiserade processer även för andra typer av roller, till exempel inom integration, infrastruktur, arkitektur eller test.

Karin Myrén

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt