Då vet du att det är dags att byta jobb

2018-08-15 12:19  
Foto: Andriy Popov / Alamy

Många drar sig för att byta jobb men i vissa lägen är det inte mycket att vänta på. Ser du något av de här tecknen på din arbetsplats det hög tid att lägga osäkerheten åt sidan och gå vidare.

Tidningen Fast Company har listat sex markörer för att avgöra när det på allvar är dags att säga upp sig och skaffa ett nytt jobb.

 • Du vill inte kliva upp ur sängen. Alla har perioder då de är uttråkade eller missnöjda på jobbet men det ska inte vara en daglig känsla. Att stanna på ett jobb som du upplever som helt oinspirerande påverkar din självkänsla, och då är det dags att gå vidare.
   
 • Relationer på jobbet, till chefer och kollegor, blir allt mer infekterade. Det finns alltid någon på en arbetsplats som du inte kommer överens med, men om det går så långt att det påverkar dig även i privatlivet behöver du omvärdera ditt jobb.
   
 • Du tappar intresset. Drivet att lära dig nytt för att hålla dig uppdaterad, eller att berätta för andra om din karriär är borta. Det gör att framtida jobbmöjligheter begränsas, och andra ser dig som en person utan motivation och förmåga att anpassa sig till nya metoder och tekniker.
   
 • Du får inte tillräckligt med erkänsla. Chefen som ger svepande feedback som bra jobbat är illavarslande. Specifik återkoppling är grundläggande för professionell utveckling, prestation, produktivitet och engagemang. Alla behöver höra i detalj vad de har gjort bra och varför.
   
 • Hög personalomsättning. De flesta behöver en bra chef, balans mellan jobb och privatliv, och tydlighet för att trivas på ett jobb. Men finns inte det, och du ser kollegor som du respekterar sluta en efter en, är det förmodligen ett systemfel och en signal på att det är dags att dra.
   
 • Din roll blir allt mer marginaliserad. Även om du kanske kan hålla dig kvar på jobbet kommer du troligen inte att ha ledningens öra. Om din grupp eller din funktion inte värderas allt lägre byt till ett jobb där din kompetens blir uppskattad och till nytta.

Karin Myrén

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt