Det här företaget förbjuder Powerpoint

2018-10-28 06:00  
Foto: ffotocymru / Alamy

På amerikanska Amazon är det förbjudet för chefer att använda Powerpoint i sina presentationer. Vd:n Jeff Bezos som ligger bakom beslutet vill att de i stället ska fokusera på berättelseteknik.

Snabbväxande Amazon spås snart etablera sig i Sverige och det blir intressant att se om företagets Powerpointförbud kan sprida sig på den svenska marknaden. Tidningen Chef beskriver hur det går till på Amazons chefsmöten.

Inför mötet får alla som ska delta sex sidor skrivna som en riktig berättelse med fullständiga meningar. Först när alla har läst dem hålls mötet och innehållet kan diskuteras. Enligt sajten Inc.com har Jeff Bezos tre skäl till att Powerpoint ska ersättas med berättelser:

1: Alla älskar bra berättelser

För länge sedan, när vi lagade mat över öppen eld, blev det också en naturlig samlingsplats för att dela med sig av visdomsord, varningar och inspirerande berättelser. Våra hjärnor är skapade för att ta till sig information på det sättet.

2: Berättelser övertygar

Känslor når hjärnan snabbast. Bra berättelser är ett personligt sätt att få fram sina idéer och att få med sig sina medarbetare i ett beslut.

3: Berättelser inspirerar

Jeff Bezos älskar bra anekdoter kopplade till företaget – de informerar, upplyser och inspirerar. Punktlistor är det sämsta sättet att presentera sina idéer. Därför är det viktigt att som chef stämma av alla data och fakta med sin magkänsla innan det förs vidare till medarbetare och andra chefer, enligt Jeff Bezos.

Karin Myrén

Mer om: Amazon Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt