Karriär

Den utlandsarbetande svensken är ingenjör

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Ingenjörer är överrepresenterade bland de svenskar som bor utomlands, det visar som-institutets undersökning om utlandssvenskar.

Publicerad

Bland de svenskar som bor utomlands är knappt tolv procent ingenjörer. Det är tre gånger så många som motsvarande siffra för boende i Sverige, där knappt fyra procent är ingenjörer. Sifforna kommer från som-institutets undersökning av utlandssvenskar som presenteras i boken Svenska utlandsröster.

Forskarna skickade ut enkäter till svenskar som bott minst tolv månader utomlands och fick in mer än tvåtusen svar som undersökningen är baserad på.

– Det här är en grupp med många högutbildade jämfört med befolkningen i Sverige, så det är inte konstigt att akademikeryrken än överrepresenterade, säger Maria Solevid som är undersökningsledare vid SOM-institutet.

En av de största anledningarna till att svenska flyttar utomlands är just för att arbeta och under de senaste åren har fler och fler valt att flytta utomlands. Ungefär hälften av de som flyttar från Sverige är svenska medborgare. Den andra hälften av de som årligen utvandrar är personer med utländskt medborgarskap som varit folkbokförda i Sverige. Båda grupperna blir större, berättar Maria Solevid.

– Det här är inget unikt för svensk migration. Det finns en hög rörlighet mellan högutbildade i tekniskt utvecklade länder och det här är en del av den ökande globala migrationen. En överväldigande majoritet av utlandssvenskarna bor i andra västländer, säger hon.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook