Karriär

De uppfann redskap för säkrare arbete

Joakim Westung (mitten) hissar upp telskopstödet så att hantverkarställningen ska sitta fast ordentligt. Stödet hiissas upp så att det kan ta spjärn mot taket (bilden till vänster). Infästningen för skyddsräcket till höger lutar ut tio grader från våningsräcket, vilket gör att det inte hindrar arbetet med utfackningsväggen. Foto: Peter Hagström
Joakim Westung

När Arbetsmiljöverket slog ner på säkerhetsbrister tog platschefen Joakim Westung saken i egna händer. Han och hans arbetslag uppfann två enkla redskap som gör arbetet säkrare.

Publicerad

Flera idéer har kläckts av byggarbetarna på NCC i Umeå. Två av uppfinningar har hållfasthetsberäknats ordentligt och utformats enligt gällande normer: ett teleskopstöd för en lätt hantverkarställning och en infästning för skyddsräcken.

Teleskopstödet fästs på överdelen av hantverkarställningen och trycks upp mot taket på det våningsplan där byggarbetarna jobbar. Med hjälp av stödet kilas hela ställningen fast på våningsplanet. På så sätt kan ställningen stå emot kraften från byggnadsarbetaren om han eller hon faller mot ställningsräcket.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här