Karriär
De jobbar för fler kvinnliga ingenjörer

Varför vill inte fler tjejer bli ingenjörer? Brist på inspiration och information, säger kvinnorna bakom Womengineer, en plattform som riktar sig till kvinnliga gymnasielever.
Ny Teknik möter Marie Ideström och Dajana Vlajic från Womengineer, som jobbar för att locka fler tjejer till ingenjörsyrket. Men vi tar det från början: Alltihop började 2008, vid ett köksbord på Gärdet i Stockholm. Emelie Emanuelsson och Marie Ideström gick på KTH och undrade varför de inte hade fler kvinnliga medstudenter.
– Våra tjejklasskamrater från gymnasiet blev läkare, och jurister, och ekonomer – men inte ingenjörer, säger Emelie Emanuelsson på telefon. Hon är föräldraledig från sitt arbete på Volvo Cars.
– Vi var bara 23 procent av studenterna, och de flesta trängdes på några ”tjej-linjer”, som design-och produktframtagning. Fast inte ens där var vi i majoritet.
En orsak kunde vara att kvinnorna inte hade några förebilder. Inga tuffa tv-serier visade en spännande teknisk arbetsmiljö och om man bildgooglade på ordet ”ingenjör” dök det upp en medelålders karl med gul hjälm och en ritning i handen.
Läs mer:
Det som 2008 började som en enkel blogg har nu vuxit till en avancerad hemsida med i skrivande stund åtta bloggande KTH-studenter och massor med information, samt en speciell dag, IGEday (Introduce a Girl to Engineering Day) när företag bjuder in intresserade unga kvinnor att prova på olika tekniska yrken. I år infaller IGEday den 24 mars.
Marie Ideström och Dajana Vlajic sitter i Womengineers styrelse. Dajana Vlajic skriver på sitt examensjobb om säkerhet inom e-handel och Marie Ideström arbetar på Blueair som tillverkar luftrenare.
– Jag är projektledare, säger Marie Ideström. Det betyder att jag sysslar med allt, från inköp och design via produktion till marknad. Jag jobbar med problemlösning. Att det var så ingenjörsyrket skulle kunna vara, det förstod jag inte när jag gick i gymnasiet.
En teori om varför tjejer inte väljer ingenjörsbanan är att de vill veta hur det ska bli, vad de kommer att göra en vanlig arbetsdag om fem år. Informationen om hur ingenjörsyrket ska utövas är ofta otydlig, vilket också beror på att karriärvägarna är många, medan alla förstår vad en tandläkare gör.
Marie Ideström och Dajana Vlajic menar inte att alla ska bli ingenjörer. Ett visst mått av logiskt tänkande krävs, och man måste stå ut med att plugga matematik. Men man måste inte vara klassens mattesnille.
Det var för att ringa in fler typer av tänkbara teknologer som Womengineer skapade de fiktiva personer som presenteras på hemsidan. Modellen är hämtad från företagsvärlden. Den som vill sälja något måste ha en idé om en tänkt mottagare. Allt som publiceras på Womengineers hemsida riktar sig till minst en av typerna.
– I allt vi publicerar har vi med orden ”kvinna” och ”ingenjör”. Det gör att vi hamnar högst upp när folk googlar. Med alla bilder vi lagt ut kanske vi snart kan peta ner gubben i hjälm, säger Dajana Vlajic.
Läs mer: