Karriär

Därför startar it-bolag rekryteringsresor till Jämtland

Östersund. Foto: Marcus Ericsson/TT
Östersund. Foto: Marcus Ericsson/TT
Jenny Sandström. Foto: Privat
Jenny Sandström. Foto: Privat

Flera it-företag har öppnat filial i Östersund efter att anställda själva tagit initiativ till en flytt. Nu sökes fler utvecklare som vill ta steget.

Publicerad

Det blir allt vanligare att ta med sig jobbet från storstaden och flytta ut i landet för att få ett rikare privatliv. Nu finns tekniken för att det ska fungera riktigt bra.

Jenny Sandström är grundare av Gomorron Östersund som nu startar rekryteringsresor till Östersund för it-utvecklare i kampanjen ”Jämtland Calling”.

– Vi märker tydligt att intresset för att flytta till Östersund har ökat på senare tid. Framför allt är de här personerna ute efter att förändra sin livsstil, säger Jenny Sandström på entreprenörshubben Gomorron Östersund.

Det handlar om att byta storstaden mot fjällvärlden, kunna ta en löprunda på lunchen och slippa sitta i bilköer till och från jobbet varje dag, förklarar hon.

It-bolag har öppnat filial i Östersund

Bara i år har tre it-bolag med huvudverksamhet i södra Sverige öppnat en filial i Östersund: Digital Route, Cygni och Sopra Steria. Sedan tidigare finns bland annat även CGI på plats med 140 medarbetare.

En faktor som påverkar utvecklingen mot fler distans-anställda är bristen på teknikkompetens. Företag som har svårt att hitta kompetens, framför allt i storstäderna, gör allt för att vara en så attraktiv arbetsgivare som möjligt.

– Att då kunna erbjuda en arbetsplats på ett annat ställe där medarbetaren på köpet får allt annat här, med de möjligheter som finns till ett rikt friluftsliv, är uppskattat av många. En flytt från Stockholm kanske dessutom gör att det går att kapa tio timmars pendling i veckan.

Det vanligaste är att någon eller några anställda på ett kontor i södra Sverige kommer på idén att flytta norrut och att arbetsgivaren ger dem ok att ta med sig jobbet. Eftersom många av bolagen jobbar med kunder på andra platser, blir själva jobbet det samma för medarbetarna oavsett var de sitter och jobbar.

– Och när allt fler väljer att flytta hit följer bolagen efter, vilket i sin tur gör att behovet av kompetens blir ännu större. Ju fler duktiga utvecklare som flyttar upp desto större blir möjligheterna att hitta andra intressanta jobb på plats.

”Man flyttar inte till en karriär utan dit man vill bo”

Bakgrunden till att trenden tar fart är att digitaliseringen nu har kommit så långt att det sällan spelar någon roll var vi befinner oss när vi arbetar, betonar Jenny Sandström. Det innebär också att de som tidigare var tvungna att flytta till Stockholm för att få jobb nu kan stanna och ändå bli tillfredsställda yrkesmässigt.

– Trenden är att man inte längre flyttar till en karriär utan till en plats där man vill bo – och det här har vi bara sett början på.

För att fånga upp de som funderar på att flytta till Jämtland men som ännu inte tagit steget arrangerar Gomorron Östersund i månadsskiftet januari-februari för första gången en rekryteringsresa för it-utvecklare från andra delar av Sverige.

– Under några dagar får de möjlighet att se hur livet här i Jämtland kan vara. Vi berättar om de nätverk och sociala sammanhang som finns, och de får träffa flera it-bolag. De flesta vill ju veta att det finns fler arbetsgivare att välja mellan och att möjligheterna är många, säger Jenny Sandström.