Karriär

Belgiens nya lag – chefer får inte längre mejla anställda efter arbetstid

I dag träder en ny belgisk lag i kraft. Den innebär att chefer inte får kontakta statsanställda tjänstemän efter ordinarie arbetstid. Foto: Unsplash
I dag träder en ny belgisk lag i kraft. Den innebär att chefer inte får kontakta statsanställda tjänstemän efter ordinarie arbetstid. Foto: Unsplash

Allt fler länder inför begränsningar för jobbkontakter efter arbetstid. Senast i raden är Belgien där chefer nu inte längre får skicka mejl eller ringa till tjänstemän under fritiden.

Publicerad

Den nya lagen, som träder i kraft idag den 1 februari, innebär att chefer inte får kontakta statsanställda tjänstemän efter ordinarie arbetstid – om det inte rör sig om en nödsituation. Det rapporterar sajten Zdnet.

Syftet med de nya reglerna är att värna rätten till fritid samt skydda anställda från stress och utbrändhet, som bedöms ha ökat i takt med mer distansarbete under pandemin.

Rätten att ”logga ut” från jobbet efter kontorstid innebär att Belgien nu ansluter sig till en skara EU-länder där chefens möjlighet att kontakta anställda under ledig tid kraftigt begränsats. 

I november förra året röstade exempelvis Portugals parlament igenom en ny lag som hindrar chefer från att ringa, skicka sms eller mejla anställda efter kontorstid för att säkra en bättre balans mellan jobb och fritid under distansarbete. Reglerna gäller för företag med tio eller fler anställda. Arbetsgivare som bryter mot reglerna riskerar böter.

Frankrike tidigt ute

Även Irland införde bestämmelser under 2021 för att ge anställda rätt att nobba jobbrelaterade förfrågningar från chefer och kollegor under fritiden utan att riskera konsekvenser.

I Frankrike infördes mejlförbud för arbetsgivare efter kontorstid redan under 2017. Den franska lagen innebär att anställda kan ignorera e-post och logga ut från datorer eller mobiler med gott samvete på sin lediga tid. Lagen gäller för företag som har 50 eller fler anställda.

EU-parlamentet vill se en ny lag för att värna anställdas fritid i samtliga medlemsländer, en förändring som dock väntas ta tid.