Karriär

Automatiserad cv-programvara nekar starka jobbkandidater

Foto: Science photo library
Foto: Science photo library

Automatiska system skulle underlätta rekryteringar och hitta rätt person för en tjänst, men istället bidrar de till att många lämpliga kandidater sållas bort.

Publicerad

Automatiserad cv-skanning, där programvara filtrerar jobbsökare, ställer till det på arbetsmarknaden i USA. Det visar en rapport från Harvard Business School, skriver The Verge.  

Rapporten har tittat på flera faktorer som stänger ute människor från anställningar, men programvara som skannar ansökningar är en av de viktigaste förklaringarna till att ett stort antal lämpliga jobbkandidater väljs bort.  

Flera inbyggda mekanismer bidrar till att den automatiska matchningen misslyckas, men tydligast är kraftigt förenklade kriterier för indelning av bra och sämre kandidater. Exempelvis avvisar vissa system jobbsökare som har luckor på mer än sex månader i sitt cv, utan att hänsyn tas till orsaker som föräldraledighet eller svårigheter att hitta jobb i en lågkonjunktur. 

Beroendet av programvara för cv-skanning vid rekryteringar har resulterat i en ond cirkel, konstaterar rapporten. Den digitala tekniken som skulle underlätta för företag att hitta kandidater har bidragit till ett överflöd av sökande. Arbetsgivarnas svar har då blivit skarpare filter i skanningen, vilket resulterar i att kvalificerade kandidater missas. 

Cirka 75 procent av amerikanska arbetsgivare använder program för automatisk genomgång av jobbansökningar. Räknas de största och mest vinstgivande företagen in är siffran ännu högre.