Karriär

Är du tillräckligt kvalificerad?

Johanna Kronlid, chefredaktör på Lag&Avtal och Arbetarskydd.

Är du tillräckligt kvalificerad för företagets behov? Nu finns det alla skäl att - för vissa nervöst - ställa sig den frågan. Lågkonjunkturen är ett faktum. De stora bolagen varslar och allt eftersom lär underentrepenörerna komma härnäst.

Publicerad

Sist in först ut är ingen regel att lita på. Arbetsgivarna förhandlar med klubbar om undantag för att försöka behålla de mest kvalificerade i verksamheten.

För att ingå i turordningslistan krävs att den anställda är tillräckligt kvalificerad.

Det är upp till arbetsgivaren att bevisa om extra kvalifikationer krävs eller om någon inte längre håller måttet. Du som är chef kan få det svettigt när du måste titta i kristallkulan för att avgöra vad som krävs inför morgondagen.

Men vad betyder då tillräckligt kvalificerad?

Därom tvistar arbetsgivare och fackförbund titt som tätt. Framöver lär vi få se en hel del mål i ämnet tas upp i Arbetsdomstolen.

AD har flera gånger fått reda ut begreppet.

* En civilingenjör, som var specialiserad på kärnkraft, fick gå när företaget inte längre fick uppdrag inom hans kunskapsområde.

Det hjälpte inte att facket hävdade att han i stället borde få kompetensutveckling inom företagets andra områden, där folk med kortare anställningstid fick behålla jobben.

Domstolen tyckte att kravet var orimligt, eftersom utbildningen skulle ta för lång tid.

* En kvalifikationsbrist som kan drabba äldre anställda handlar om språkkunskaper.

2005 plockade ett verkstadsföretag bort två metallare med 30 respektive 45 års anställningstid från turordningen med motiveringen att de var för dåliga på engelska.

AD ansåg inte att arbetsgivaren borde utbilda dem, utan hade rätt att säga upp båda två.

Och se upp - även samarbetsproblem kan straffa ut folk från turordningen.

Kanske är det därför många tystnar och blir extra lydiga mot chefen när krisen blåser snålt runt knutarna?

* En växeltelefonist hamnade härom året utanför turordningen utifrån skälet att hon inte hade tillräckliga kvalifikationer, det vill säga hon var dålig på samarbete. Den motiveringen höll också i Arbetsdomstolen.

I andra mål har företag åkt på stryk. Det kan då handla om svepande formuleringar som döljer att arbetsgivare egentligen försökt välja ut de mest lämpade - inte tillåtet!

Slutsats: Tänk över företagets behov. Se inte krisen som en chans att vässa fram en drömstab. Och se över din egen kompetens.

Det går inte bara att förlita sig på att arbetsgivaren ska ansvara för att din kompetens blir bästa möjliga.

Johanna Kronlid, Chefredaktör på tidningen Lag & Avtal.