Karriär

Alibaba-grundaren: Ditt första jobb är ditt viktigaste

Alibaba-grundaren Jack Ma talar under World Economic Forum i Davos, Schweiz. Foto: Markus Schreiber
Alibaba-grundaren Jack Ma talar under World Economic Forum i Davos, Schweiz. Foto: Markus Schreiber

Ditt första jobb är ditt allra viktigaste. Hitta en bra chef som kan lära dig hur du ska vara som människa och hur du gör saker ordentligt, råder Jack Ma, näthandelsjättens Alibabas grundare.

Publicerad Uppdaterad

Sök de hetaste nya ingenjörsjobben i Ny Tekniks platsbank!

Det har gått tjugo år sedan Jack Ma grundade näthandelsjätten Alibaba, ett företag som har gjort honom till en av världens rikaste. Han talade nyligen under det årliga mötet World Economic Forum i Davos, Schweiz och gav då en rad tips till unga företagare och entreprenörer.

Här kommer ett urval av Jack Mas råd, sammanställt av World Economic Forum:

1. ”Det är klart att jag var rädd och tvivlade [när jag startade Alibaba]. Men jag trodde på att någon, om inte vi, skulle vinna. Det finns inga experter på morgondagen, bara gårdagen.”

2. ”I affärer, oroa dig aldrig för konkurrens, oroa dig aldrig för trycket. Om du oroar dig för trycket, bli inte affärsman... Om du skapar värde, finns det möjligheter. Hela världen oroar sig i dag. Det betyder att det finns stora möjligheter.”

3. ”Ditt första jobb är ditt viktigaste. Det behöver inte vara på ett välkänt företag, men du bör hitta en bra chef som kan lära dig hur du ska vara som människa, hur du gör saker ordentligt och stanna där. Ge dig själv ett löfte: Jag kommer stanna där i tre år.”

4. ”Hur kan vi lära barn att vara mer kreativa och göra sådant som maskiner inte kan göra? Maskiner har chip, men människor har hjärtan... Utbildning borde röra sig i den riktningen.”

5. ”Vad håller Jack Ma vaken om nätterna? Ingenting! Om jag inte sover bra kommer problemet kvarstå. Om jag sover har jag bättre förutsättningar att göra något åt det.”

6. ”För att leda smarta personer behöver du se till kulturen, värdesystemet, de tror på vad de gör. Om du bara vill använda regler och lagar och dokument för att kontrollera – så kontrollerar du dumma människor.”

7. ”När jag anställer folk, anställer jag människor som är smartare än jag. Människor som om fyra, fem år skulle kunna bli min chef. Jag gillar människor som är positiva och som aldrig ger upp.”