Karriär

Ai-satsning ska stärka samhället: ”Kommer revolutionera industrin”

Foto: Jeppe Gustafsson/TT, Alamy
Foto: Jeppe Gustafsson/TT, Alamy

Örebro universitet får upp till 16 miljoner kronor från KK-stiftelsen för att fortsätta en satsning på utbildningar i artificiell intelligens.

Publicerad

Pilotprojektet, som kallas Smarter, startade 2017 för att utveckla ai-kurser för yrkesverksamma. Tanken är att deltagarna ska kunna kombinera arbete med studier.

− Artificiell intelligens kommer att revolutionera industrin och samhället i framtiden. För näringslivet är därför kompetensutveckling av anställda utifrån stark forskning livsviktigt för att kunna hänga med, säger Eva Schelin, vd för KK-stiftelsen i ett pressmeddelande.

Kurserna, som hittills lockat deltagare från såväl tung industri som mjukvaruföretag, ska pågå under fyra år. Därefter är målet att Smarter ska bli en ordinarie del av Örebro universitets kursutbud.

Genom projektet vill lärosätet agera snabbt för att öka kunskaperna om artificiell intelligens.

– Interaktionen som sker mellan industrin, våra forskare, lärare och studenter är inte bara viktig för att vår forskning ska nå ut, utan den är också ett bra forum för våra forskare att lära sig mer om vad som händer utanför akademin och om behovet av ai inom industrin, säger Amy Loutfi, professor vid Örebro universitet och ansvarig för Smarter, i pressmeddelandet.

Örebro universitet samarbetar med företag som ABB, Ericsson, Epiroc och Saab för att utveckla innehållet i utbildningarna.

Högskolan i Skövde och Jönköping ingår som utbildningspartners i satsningen. Projektet har en budget på 22 miljoner kronor.