Karriär

7 frågor du ska ställa på anställningsintervjun

Foto: All Over Press

Du förbereder dig med alla tänkbara svar – men glöm inte att ställa frågor på anställningsintervjun. Det kan öka dina chanser att få jobbet. Här är sju frågor som arbetsgivarna vill höra.

Publicerad

Alla vill undvika snedsteg under anställningsintervjun – och en miss är att inte ha några funderingar kring det företag man säger sig vilja jobba för. Ofta dyker fönstret för frågor upp först mot slutet av intervjun, men det är en klar fördel om du istället kan försöka väva in dem genom hela samtalet.

De bör aldrig behandla saker som du kan hitta svaret till på företagets hemsida – det ger ett oengagerat intryck. Frågorna ska istället spegla personlighet, dina prioriteringar, och kunskapsområden.

Fast Company har pratat med rekryterare för några av USA:s mest högprofilerade varumärken. De konstaterar att rätt frågor ökar chansen till anställning – och nyckelpersonerna avslöjar vilka frågeställningar det är företagen vill ha.

1. Vad är det du gillar bäst med att jobba här?

Alexandra Scheiman är global rekryterare på Spotify. Hon konstaterar att ovanstående är den vanligaste frågan, tillsammans med ”beskriv företagskulturen?”. Trots detta sticker de ut, och rekryteraren har inte tröttnat på att bemöta dem.

– Jag gillar verkligen att svara på båda frågorna, för de ger mig möjlighet att dela med mig av hur mycket jag älskar att jobba med så talangfulla och passionerade kollegor, säger Scheiman till Fast Company.

Läs mer:

2. Hur har din roll på företaget ändrats sedan du anställdes?

Även rekryterare gillar att prata om sig själva och sina erfarenheter. Frågan om hur personen framför dig har gjort resan till personalchef kan kasta ljus på vart företaget är på väg. Kanske kommer nya typer av tjänster skapas i framtiden, medan andra försvinner.

3. Hur definierar företaget och era kunder framgång?

Joe Anthony, ekonomichef på PR-byrån Gregory FCA, gillar när en kandidat ställer frågor om hur deras framgångar kommer mätas i den tilltänkta rollen, men även omkring vad det är som kunderna förväntar sig att få.

– Allt för många frågor fokuserar på detaljer inom jobbet, det vill säga dagliga rutiner – och mindre på helhetsbilden. Frågor som reflekterar att en kandidat ser helhetsbilden och visualiserar sig vara framgångsrik här kan skilja ut en sökande från den övriga flocken, säger Joe Anthony till Fast Company.

4. Hur jobbar ni för att öka er mångfald?

– Någon frågade mig en gång vilka steg vi tar för att höja andelen kvinnor i ledarposition på Spotify. Det var en utmärkt fråga, för den visade att kandidaten hade ett intresse för ett område som ligger i främsta rummet på Spotify. Det öppnade också upp för en dialog kring några av de fina program vi har, och hur den sökande skulle kunna bli engagerad i dem, säger Alexandra Scheiman till Fast Company.

Läs mer:

5. Vad skulle du förändra på arbetsplatsen om du kunde?

Likaväl som rekryteraren kan förhöra dig om dina egna svagheter kan du vända på frågorna. Om det är ett ledande företag så ska man också kunna förvänta sig att de strävar efter att bli bättre – och personalen ska kunna svara på jobbiga frågor. Om personen framför dig verkar vara ovillig att kritisera det egna företaget så bör du ta dig en rejäl fundering kring om du verkligen vill jobba där.

6. Hur hanterar ledningen misstag?

Genom att kolla på hur firman vanligtvis har hanterat saker som gått fel avslöjas en eventuell dålig företagskultur. Rekryteraren kommer förmodligen inte att berätta om hemska konsekvenser för anställda som har klantat sig. Men ett luddigt svar avslöjar att firman antagligen är dålig på att hantera problem. Du vill ha ett exempel på hur de har kunnat vända misstag till lärdomar, eller nya sätt att arbeta på.

Läs mer i guiden:

7. Vilka är era bästa förmåner?

Darrell Jackson är HR-rekryterare för Amazon. Han har tillbringat mycket tid med kandidater, och blev förvånad när han för första gången fick frågan, ”vilken är din favoritförmån?”.

– Den är så enkel att jag blev lite överrumplad. Alla frågor måste inte vara komplicerade för att de ska göra intryck, säger Jackson till Fast Company.

Generösa förmåner är något som företagen är stolta över. Genom att ställa frågor kring dem visar man uppskattning – samtidigt som man redan har placerat sig mentalt i den nya rollen. Hungrig på att komma igång.