Karriär

5 proffstips – så kan dina presentationer få ett lyft

Ta dina presentationer till nya höjder med hjälp av tipsen från Carmine Gallo. Foto: Tom Merton
Ta dina presentationer till nya höjder med hjälp av tipsen från Carmine Gallo. Foto: Tom Merton

Håll dig kort, använd din röst och ge publiken något extra. Det är några tips som kan göra dina presentationer ännu bättre.

Publicerad

Kraften i en bra kommunikation ska inte underskattas, och en lyckad muntlig presentation kan hjälpa dig att få stöd för idéer eller stärka din position inom en organisation.

I Harvard Business Review ger Carmine Gallo, författare till boken ”The communication secrets to get from good to great”, några tips till vana talare som vill höja sig ett snäpp.

Banta presentationen

Istället för att pressa in så mycket information som möjligt i massiva powerpoint-presentationer använder skickliga talare färre ord och bilder. Minska därför antalet sidor i presentationen och rensa i informationen. Det är ingen slump att några av världens mest minnesvärda tal har varit korta. Ett exempel är president Kennedys invigningstal som var under 15 minuter.

Minska punktlistorna

Punktlistor är det minst effektiva sättet att få igenom ett budskap. Steve Jobs, som ansågs vara en mästare på presentationer, använde sällan punktlistor. Han använde istället foton och text. Ett tips är därför att komplettera texten med foton, bilder eller video. Experiment har visat att bilder underlättar för publiken att minnas information.

Använd rösten

Underskatta inte din rösts kraft för att göra ett positivt intryck på din publik. Talare som varierar tempo, tonhöjd och röstvolym är mer effektiva och övertygande. De höjer exempelvis rösten när de betonar ett viktigt budskap, eller pausar efter att ha levererat en viktig poäng.

Överraskningsmoment fångar publiken

Folk kommer inte ihåg varje bild och varje ord i en presentation. Oväntade händelser eller överraskningar fångar däremot publikens uppmärksamhet. Ett exempel är Bill Gates berömda TED-talk 2009 där han släppte ut myggor bland publiken för att illustrera kampen mot malaria. Ett tips är därför att ge dina lyssnare något de inte förväntar sig.

Stora talare övar

De flesta går igenom sina powerpoint-sidor men övar inte tillräckligt för att få presentationen att lyfta. Övning ger dig mer flexibilitet och du kan använda avancerade talartekniker som improvisation. Ett exempel är Martin Luther King som tros ha hållit 2500 tal under sin livstid. I sitt berömda I have a dream-tal från 1963 frångick han sitt skrivna manus för att i stället improvisera utifrån publikens stämning.