Karriär
2 400 ingenjörer sökes
Förra året varslades många anställda på ingenjörstunga arbetsplatser i Sverige. I år ser det bättre ut. Bara i höst tänker företagen rekrytera uppemot 2 400 ingenjörer, enligt vår undersökning.
Just nu finns fyra ingenjörsjobb att söka på Googles kontor i Stockholm. Det är där landets yrkesverksamma ingenjörer och studenter helst vill jobba, enligt senaste Ingenjörsbarometern.
Men misströsta inte – i 29 ingenjörstunga företag ser läget betydligt bättre ut. Nu söker de över 1 000 ingenjörer i Sverige.
Och minst lika många till räknar bolagen med att rekrytera före årets slut. Enligt Ny Tekniks undersökning handlar det om mellan 2 100 och 2 400 ingenjörer.
Konsultbolaget ÅF och byggjätten Skanska behöver upp mot 300 ingenjörer vardera under hösten. Med den siffran toppar de Ny Tekniks jobblista.
Fyra ligger Ericsson, landets största arbetsplats för ingenjörer. Där söker man just nu 200 ingenjörer, och anser att det räcker fram till årsskiftet.
ÅF söker folk för projekt inom infrastruktur, energi och it. Skanska behöver projektingenjörer och produktionschefer. Ericsson är mest intresserat av programvaruutvecklare.
En blandad efterfrågekompott med andra ord.
Fordonsföretagen Scania och Volvo PV räknar med att tillsammans behöva ungefär 275 ingenjörer under hösten. De ska jobba med maskin- och systemteknik, elektronik eller programvara.
Trafikverket satsar också kraftigt, och tänker rekrytera 150 nya ingenjörer fram till årsskiftet. Särskilt stort behov har man av signal- och elingenjörer, samt civilingenjörer för jobb med samhällsbyggnad.
Tongångarna är alltså klart mer positiva i dag än för ett år sedan.
Men det betyder inte att nedskärningarna har upphört. I somras meddelade Ericsson att 500 jobb försvinner på ST Ericsson i Lund. Över 100 tjänstemän på byggföretaget Peab väntas bli av med jobbet i samband med ett nytt sparprogram. Och häromveckan meddelade it-konsulten Tieto att man planerar skära bort 35 tjänster i Sverige
Teknikföretagens senaste konjunkturbarometer visar dock på en vändning. Det är inte bara storföretag som nu visar ökade ordervolymer utan även små, mindre och medelstora företag. Och det betyder att fler företag än tidigare kan öka produktionen.
Enligt Sveriges Ingenjörer, SI, låg arbetslöshetssiffran för förbundets medlemmar på 1,8 procent i augusti i år. Förra året vid samma tid var siffran 1,7 procent.
Möjligheten att få jobb varierar kraftigt med ålder, bakgrund och specialistområde. Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på SI, kallar fenomenet för ”bristparadoxen”.
– Arbetslösheten bland yrkeserfarna ingenjörer har varit låg under flera år. Men för äldre ingenjörer är den förhållandevis hög. Ännu högre är den för ingenjörer med utländsk bakgrund. Och efterfrågan på nyutexaminerade kommer inte ens i närheten av den för yrkeserfarna.
En annan paradox handlar om ingenjörernas drömarbetsplats och var jobben finns.
På Googles Stockholmskontor finns bara ett 50-tal ingenjörer. Så chansen är betydligt större att komma in på ett företag som ABB med 6 000 ingenjörer på lönelistan i Sverige.
Hösten 2012 var dyster för ingenjörer
Över 5 000 anställda varslades på teknikföretag som Ericsson, Telia Sonera, Sony Mobile, Atlas Copco, SSAB och Volvo Bussar förra hösten.
Andelen ingenjörer var sannolikt signifikant med tanke på att Ericsson och Sony Mobile, där ingenjörerna dominerar, stod för över 2 000 av varslen.