ENERGI

Elpriset väntas klara förlängt Ringhals-stopp

Ringhals kärnkraftverk, vid Kattegatt norr om Varberg. Från vänster ses reaktor 3, reaktor 4, reaktor 1 (fyrkantig) och reaktor 2. Reaktorerna 1 och 2 är permanent stängda.

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor ytterligare och är nu beräknad till 19 mars. Förlängningen väntas inte ge någon stor påverkan på elpriset. Men kallt och vindstilla väder kan ändra på det.

Publicerad

Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia, beskriver det som att elmarknaden "kraschat", efter panikartat höga priser i december.

– Sedan har det varit så milt i Europa, och gaspriset har gått ner i backen, säger Johan Sigvardsson.

Därmed har priserna på elterminer, som är marknadens förväntan på framtida spotpriser, sjunkit drastiskt. Sigvardsson tar det kommande andra kvartalet som exempel.

– Där har förväntansbilden gått ner från i snitt tre kronor per kilowattimme till 65 öre, säger han.

Sparåtgärder, mycket vind och välfyllda vattenmagasin har bidragit.

Vädret avgörande

Att en reaktor i Ringhals nu ska stå stilla i tre veckor extra kommer knappt att märkas på elpriset, tror Johan Sigvardsson.

– Men ingen vet hur vädret blir, lägger han till.

Blir det kyla, som ökar energibehovet, och vindstilla, som stoppar vindkraftverken, kan det förlänga stoppet i Ringhals få större effekt.

Reaktor 4 i Ringhals har snart varit ur drift i ett halvår, efter en incident i augusti. Reparationsarbetet har varit krävande, enligt Vattenfall.

Olyckan var framme när reaktorn skulle återstartas efter ett stopp för årligt underhåll och bränslebyte i somras. Elpatroner i reaktorns tryckhållare gick sönder, och måste bytas.

Byggde en kopia

För att göra arbetet rätt byggde Ringhals först en exakt kopia av tryckhållaren i en testanläggning, där man kunde öva på olika arbetsmoment.

"Vi är i slutfasen av ett omfattande och komplext reparationsarbete, där specialverktyg och nya metoder har utvecklats under arbetets gång", säger Björn Linde, vd för Ringhals, i ett pressmeddelande från Vattenfall.

Så stora arbeten i en reaktor förbereds normalt under flera år, enligt Vattenfall.

Återstarten efter reparationen har uppskjutits flera gånger.

"Dagens besked att återstarten flyttas tre veckor beror på att vi nu kan beräkna tidsåtgången för kvarstående arbeten. Arbetet bedrivs med fokus på säkerheten för våra medarbetare, och respekt för att regelverket som ska mötas är omfattande", säger Björn Linde.

De två äldsta reaktorerna i Ringhals har tagits ur bruk. Elproduktionen i reaktor 3 var dock stabil under 2022.

Vattenfall gör nu en förstudie om att eventuellt bygga nya kärnreaktorer.